maandag 28 november 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (28)


Sociale media in de hemel?

Veel mensen die zijn overleden staan nog gewoon op allerlei sociale media. Je krijgt herinneringen te zien als ze jarig zijn en zelfs spelletjes verzoeken. Is er dan echt meer tussen hemel en aarde? Zullen ze vanuit daar misschien gewoon candy crush aan het spelen zijn en zich rot lachen om al onze gedeelde posts en foto’s op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter?

Persoonlijk denk ik dat veel mensen wel graag een account van hun overleden dierbare willen verwijderen. Alleen weet men waarschijnlijk niet hoe dit te doen. Je hebt tegenwoordig immers voor al je sociale media en alle andere dingen die je beheert op de computer, gebruikersnamen en wachtwoorden nodig. Voor elk account, waar dan ook is het veilig om telkens een ander wachtwoord te gebruiken. Slim zou het ook zijn als je die wachtwoorden ergens veilig opbergt, zodat bij overlijden een nabestaande je accounts overal gemakkelijk kan verwijderen.

Soms ga ik namelijk aan mezelf twijfelen... De laatste járen zijn er nogal veel mensen overleden en als ik dan opeens een uitnodiging voor een spel van iemand krijg, denk ik bij mezelf hoe kan dat nou? Die is toch al jaren dood? Net zoals als bij een melding dat er iemand jarig is. Dan zijn er ook nog van die sufferds die zo’n overleden persoon gaan feliciteren. Lijkt mij nogal pijnlijk voor de familieleden.

Af en toe zou ik wel willen dat er internet zou zijn in de hemel. Dan zou ik die profielfoto liken en delen waar mijn vader met zijn gebreide muts op, een fles bier zat te drinken ;) Wat zou het wat waard zijn als ik gewoon mijn vader even een berichtje zou kunnen sturen, zo van: ‘Alles goed hier, ik heb een nieuw huis.’

Gelukkig wist ik wél welk sociale media hij allemaal gebruikte, als ook de gebruikersnamen en alle wachtwoorden. Zijn wens was dat ik dat op de dag van zijn overlijden zou verwijderen.

Als je dus niets regelt leef je na je dood gewoon door op allerlei sociale media. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. Vaak is ook niet duidelijk op welk sociale media de overledene actief was. Mocht je nou tegen dit probleem aanlopen, dan kun je met onderstaande links dit verhelpen.

De meest uitgebreide link die ik hier voor heb gevonden zal ik vermelden. Misschien heeft iemand er wat aan: handleiding-social-media-overledene-verwijderen En deze app is ook geschikt volgens radar, dat programma wat elke week op tv is.

Ik ben benieuwd of jullie hier al wel eens bij stil hebben gestaan. Op welke manier ga jij zorgen dat je niet na je dood door mensen op sociale media wordt gefeliciteerd met je verjaardag?


2016©Vlindertje73

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het meest pijnlijke voor de familie is vermoedelijk het feit dat ze zelf nog niet dood zijn en daar bij elke felicitatie aan de overledene worden herinnerd. De overgeganen aan gene zijde zullen de posthume gelukwensen immers vast en zeker van harte toejuichen en ervan genieten, nu ze zijn bevrijd uit aardse slavernij als gevolg van onderdrukking en uitbuiting door partner, familie, werkgever of uitkerende instantie. Eindelijk de verlichting gevonden van onvoorwaardelijke liefde en algehele vrijheid in het hemelse rijk : proficiat en van harte gefeliciteerd !

Anoniem zei

Er zijn handige tips te vinden op internet om zaken op te zeggen. Zag ook de site van Digitale Nazorg voorbijkomen op Twitter, mooi werk.