maandag 21 november 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (27)



Sleutelkastjes zijn niet zo handig als men denkt.

Bloedje link werd ik, toen ik las dat een vrouw was bestolen van haar geld. Het arme mensje zal zich lam zijn geschrokken. Dit door het sleutelkastje aan haar buitenmuur. Je kent die dingen wel, handig voor hulpbehoevende mensen. Zo kan de thuiszorg ten aller tijden binnen komen, door een code in te tikken op het kastje en zich met de sleutel zelf binnen laten. 

Naar schatting hebben ruim 200.000 ouderen in Nederland, zo’n een sleutelkastje. Dat aantal blijft groeien, want ouderen blijven tegenwoordig langer thuis wonen. De kosten rijzen de pan uit, vanwege de belachelijke hoge prijzen voor een kamer in een zorginstelling.


Het grootse nadeel van zo’n kastje is dan wel, dat inbrekers aan de buitenkant kunnen zien waar zich een potentieel makkelijk slachtoffer woont. Breek me de bek niet open… Het is de nieuwste inbreektrend. Men breekt simpelweg het kastje open en hoppa, de sleutel is voor handen. Sla je slag.

Waardeloos en diep triest vind ik het. Mijn nekharen gingen dan ook recht overeind staan, na dit bericht op rtv-noord. Woonde er achter zo’n deur maar een hond, die kon dan echt zijn nekharen overeind zetten en toehappen. Het liefst zijn been aan gort bijten, dat zal ze leren.
Oh nee, wacht… dat mag natuurlijk niet, want dan is de hond vals. Nee, valse honden mogen wel gewoon loslopen en dan bedoel ik de figuurlijke, dat zal je wel begrijpen.

Naar mijn idee zou het beter zijn als de sleutels van mensen met zo’n sleutelkastje, bij de zorginstelling kunnen hangen. Alleen zal dat dan wel niet aan de Arbowet voldoen, aangezien je tegenwoordig nog maar zoveel kilo mag tillen. Ja, moet je je voorstellen dat de verzorgster bij veel adressen langs moet… Dan zijn al die sleutels misschien wel boven het maximale toegestane gewicht. Neem daarbij de verantwoordelijkheid van de verzorgster en ze kunnen er wel overspannen bij worden. (Cynisch bedoelt)

Zorgorganisaties willen echter af van het beheer van sleutels van cliënten, onder meer omdat ze kwijt kunnen raken. Is dit bovenstaande dan een gevolg hiervan? De politie raadt draadloze toegangssystemen aan, deze zijn wel een stuk duurder dan de nu meest gebruikte en inbraakgevoelige kastjes. Wie moet er voor betalen? Juist, de mensen die het al moeilijk genoeg hebben.

In wat voor tijd leven we eigenlijk?

2016©Vlindertje73

Geen opmerkingen: