maandag 11 januari 2016

ONDERTUSSEN IN EN VLAKBIJ HET BEIJUMERBOS

Het is maar goed dat het Beijumerbos verharde wandel- en fietspaden heeft. Anders zou het gebied ten oosten van Beijum totaal ontoegankelijk zijn. Wat een plassen en was een drassigheid!

Onlangs ging de blogger op zoek naar een NAM-locatie wat geen NAM-locatie bleek te zijn. Zie nog eens hier.

Lekker paardrijden in het Beijumerbos
Wat een prachtig gebied vlakbij Beijum. Bofkonten die in de grootste wijk van Groningen wonen, ten zuiden van de wijk ligt Kardinge, ten noorden het pittoreske dorpje Zuidwolde en ten Oosten het Beijumerbos.

Het leek wel herfst op de grond. Alsof het dagenlang had gehoost. Honden liepen los, vergezeld van hun baasjes en de zon scheen. Een vliegtuigje vloog over.

Tjonge, het bos ziet er niet zo vreselijk gezond uit. Afgezien van het feit dat het door de nattigheid op verzuipen leek (en dat zal na de afgelopen donderdag ingetreden dooi niet minder zijn geworden).
Vorig jaar in het nieuws:
Het Kardingerbos en dan specifiek het Beijumerbos is getroffen door de plantenziekte Essentaksterfte.
Essentaksterfte komt sinds de jaren 90 voor in Nederland. Bladeren, takken en ook de stammen van aangetaste Essen worden bruin en sterven af.
Het Kardingerbos is ongeveer twintig jaar oud en toendertijd zijn de bomen dicht op elkaar aangeplant. Daarom kan de ziekte zich nu razendsnel verspreiden.
“Maar de ziekte zorgt ook voor open plekken in het bos en daardoor hebben andere soorten planten en bomen nu meer kans”, aldus Reiner Hartog, boswachter van Natuurmonumenten. De verwachting is dat 90 tot 95 procent van alle Essen in dit bos zal sterven. OogTv

Zie foto. En zie de plassen. Maar kijk, wat leuk. Een dame te paard kwam aangereden. Locatie, bijna bij de Noorddijkerweg.

Foto beneden. Aangekomen op genoemde weg zag de blogger de Boymaheerd. Nog nooit van gehoord. Alle boerderijum eindigend op -heerd zijn zo'n beetje verwerkt tot straatnaam in Beijum. Waarom dat niet met de Boymaheerd is gebeurd, zal ondergetekende niet weten.

4 opmerkingen:

michel zei

De heerden zullen wel op geweest zijn, anders waren ook de Harkemaheerd, Abingeheerd, Heringheheerd en nog anderen ook wel vernoemd.

Anoniem zei

Wat een mooi huis!!!

Kees Huizenga zei

Gaan de wortels van deze bomen van het Beijumerbos niet verrotten? Moet de drainage verbeterd worden?

Moet Stadsbeheer Oost (voorheen: Stadsbeheer Noorddijk) niet onmiddellijk pompen inzetten om het water bij de bomen te verwijderen?

Deze week gaat het weer regenen.

Anoniem zei

Woonwijk Beijum is afgelopen vijfendertig jaar ruim halve meter gezakt door bodemdaling. Oorzaak voor bodemdaling is inklinking van kleigronden en vervluchtigen van veenklontjes door het in cultuur brengen van land door ontwatering () vanaf de vroege middeleeuwen. Enorme gaswinning in Thesinge en langs Eemskanaal heeft dit "natuurlijk" proces verergert; bij de Hornbach is daarom door het waterschap Noorderzijlvest een extra zwaar gemaal geplaatst op kosten van de NAM.
Het Beijumbos redden van verdrinkingsdood kan door extra bemaling door het waterschap en het verlagen van het waterpeil; overigens, Natuurmonumenten kiest voor hoge waterstanden om natuurredenen. Landbouwers en bewoners kiezen in het waterschapsbestuur meer voor droge voeten. Ook kan je kiezen voor natte boomsoorten als berk, iep, es en wilg in plaats van huidige eik, els en esdoorn.