zaterdag 24 oktober 2015

HOEVEN PAARDEN GEEN LICHT AAN IN HET DONKER?



Het begon al te schemeren toen de blogger afgelopen week twee dames te paard over de Beijumerweg zag drentelen. Het is altijd een mooi gezicht, wat een gracieuze edele dieren zijn het toch. Zou dat het zijn dat baasjes en paarden meer mogen dan willekeurig welk dier ook die zich in de openbare ruimte begeeft? 

Zorg dat je je fietsverlichting 's avonds op orde hebt, gevaarlijk en nonchalant om zonder licht te fietsen (bij de Action kun je van die spotgoedkope wiebelende voor- en achterlichtjes aanschaffen). Het kan ook nog eens een beste bekeuring opleveren voor het geval er een keer een fietscontrole wordt gehouden.

Maar terug naar de paarden, ondergetekende zag wel eens iemand in het donker paard rijden, op momenten dat (brom)fietsers en automobilisten geacht werden om het licht van hun voertuig te ontsteken.

Staan paarden en hun berijders boven de wet? Ze kunnen en mogen in tegenstelling tot honden 'zomaar' hun behoefte op straat doen. zie nog maar eens hier en hier.

De paarden op de foto waren waarschijnlijk keurig op tijd terug in hun stal. Fietsers steken na half zeven (vanaf zondag half zes) 's avonds hun licht aan en je ziet ook joggers met dansende lichtjes op hun lichaam door de straten rennen.
Misschien is het niet verkeerd als paardrijders hun paard ook van een voor- en achterlicht voorzien. En neem dan ook een vuilniszak en een schep mee om de vele keutels die de edele viervoeters produceren van de wegen en paden af te schrapen.

Een reactie onder een eerder paardenpoep-bericht:
Een paard is voor de wet een voertuig en hoort op de rijweg. Opruimplicht bestaat niet zoals die geldt voor hondenbezitters, maar de ruiter kan als 'bestuurder' wel beboet worden o.g.v. art. 5 WVW vanwege het veroorzaken van hinder of gevaar.

Update 14:05 uur, iemand reageert:
Je moet idd een ruiterbewijs hebben en er gelden dan dezelfde verkeersregels. Paarden en hun ruiters moeten licht voeren als het donker is.

Update 17:06, lezeres Annet reageert:
Een ruiterbewijs is niet verplicht in Groningen, maar op sommige plaatsen in het land wel weer. Het is ook meer om jezelf te verzekeren mocht je schade aanbrengen ergens o.i.d. Met mijn oude verzorgpaard ben ik ook vaak genoeg langs of een stukje door Beijum gekomen om een blokje om in Kardinge te maken. kiki-emoticon Vaak stapte ik gewoon af om poep in berm te schuiven mocht ze op straat mesten. Het is ook niet verplicht om het op te ruimen, wat eigenlijk wel een beetje krom is omdat het bij honden wel moet, en je daar ook nog eens belasting voor betaald. Toch proberen om alles zo vreedzaam mogelijk te houden want we leven hier gezamenlijk. Ook geldt voor een ruiter dezelfde regels als voor een fietser.

Geen opmerkingen: