woensdag 14 oktober 2015

GROENVOORZIENING, MAAIEN, VERRUIGING, STRAATVERLICHTING....


Door Willem Pauwelussen



Het is toch alweer enige jaren geleden – begin 2013 – dat er in stadsdeel Noorddijk (dat nu heel onpersoonlijk Oost heet) steen en been werd geklaagd over de groenvoorziening.
Verruiging zei u, het is meer verslonzing wat we zien; sportvelden worden hooilanden. Bezuinigd moest er worden en dus zag men dat zowel het bagger- als het snoeiwerk tot een uiterst minimum werd teruggebracht. En daarna lag het afval soms wel drie weken te rotten

Een of twee meter naast het pad ging de maaier langs, daarachter zag je de brandnetels tot twee meter hoog opgroeien. En opzichters zien we nooit meer rondlopen in de wijken.
Misschien heeft de gemeente een mol bij de wijkraden. Het lijkt er, althans in mijn omgeving op dat ze sindsdien drastisch het groene leven heeft gebeterd.
Overal worden netjes de sloten geschoond, ik heb er onlangs nog verslag over gedaan dat de rommel ogenblikkelijk wordt verwijderd.

Ik maak vaak een avondwandeling over het Zadelpad en het lijken wel Engelse gazons waar je doorheen loopt, het is gemaaid, zo strak als een biljartlaken.
En vanmiddag rijdt er een kleine blauwe vrachtauto door de heerd, knipperend aan alle kanten als een kerstboom en een bestuurder in oranje pak. Hij manoeuvreert met de achterkant naar de lantaarnpaal, stapt uit, en achterin weer op een platformpje dat hydraulisch naar de lampenkap toe stijgt, deksel gaat van de lamp, oude TL eruit, nieuwe erin en volgende maar weer.

Nee, dat is geen TL-lamp, dat is een PLL-lamp, en van Wikipedia leren we: “Na de kaarsen, petroleumlampen en gaslampen kwamen gloeilampen als eerste elektrische lampen in gebruik. Later werd overgegaan op natriumlampen. Eerst de lagedruk-natriumlampen van het type SOX, later de hogedruk-natriumlampen van het type SON. Het voordeel van een type SON ten opzichte van SOX is dat de eerste een betere kleurweergave heeft. Het type SOX is echter de lamp met het beste rendement. Deze lampen zijn veel efficiënter dan gloeilampen, maar stralen een oranjekleurig licht uit, waardoor kleurherkenning minder goed mogelijk is. Daarom worden binnen de bebouwde kom vaak fluorescentielampen van het type PL of PLL gebruikt of metaalhalide lampen. Deze lampen stralen wit licht uit, waardoor kleurherkenning wel mogelijk is. Dit komt de sociale veiligheid ten goede.” De man haalt er eentje uit de verpakking. Kijk, zo ziet die eruit.

De lampen zijn er in 2011 ingezet, dus het is nu einde levensduur, dan kun je ze beter allemaal vervangen dan dat je van storing naar storing wordt geroepen, want ze gaan nooit allemaal tegelijk kapot natuurlijk.

 Het vermogen van de lamp is 36 watt.
Het gaat met het onderhoud niet altijd even snel, en soms zie je middenbermen waar het gevogelte zo onderhand in kan nestelen.
Maar er wordt door onze gemeente goed en keurig aangepakt, en dat is een compliment waard.

Geen opmerkingen: