maandag 1 december 2014

MAANDAGOCHTEND (218)

Het is koud en grijs buiten. Weer om je nog even lekker om te draaien in plaats van aan een nieuwe week te beginnen. De kachel loeit, een dubbele warme Senseo staat klaar en de gordijnen zijn nog dicht. Het is 1 december.
Op een kille en grauwe decemberdag als vandaag proberen mens en dier er alles aan te doen om het enigszins behaaglijk te maken. Het blijft niet bij warme koffie, de gordijnen dicht en 's avonds een extra borrel of een kruik mee naar bed, er zijn mensen, vooral jongeren, die graag een extra oppepper willen in de vorm van energiedrank. De GGD waarschuwt voor de gevaren van energiedrankjes bij kinderen. Volgens GGD-directeur Laurent de Vries zijn de drankjes slecht voor de gezondheid. "Een kind van acht mag maximaal 60 mg cafeïne per dag. In een blikje energiedrank zit al 80 mg. Nos.nl.
Zie bovenstaande foto, een leeggedronken blikje pep ligt tussen de herfstbladeren naast een boom die langs de Emingaheerd staat. Zo'n energiedrankje neem je om je lekkerder te doen voelen. Waar alcohol voor de jeugd verboden snoepgoed is, zijn blikjes met pepmiddel in elke supermarkt in Beijum te koop.  
Het spul schijnt verslavend te zijn. Freud noemde het lustprincipe van de mens naast sexualiteit een der drijvende factoren wat betreft gedrag. We willen lust en we trachten vervelende prikkels te vermijden. Honger is ook een vervelende prikkel, het zal dé reden zijn waarom de vogels vanaf een hek richting tuintje kijken. Valt er wat te halen? Zie foto links.

De rechter foto is gistermiddag gemaakt, hier viel ook iets te halen, een skelter stond het hele weekend bij de fietsenrekken op het schoolplein van de Beijumkorf. Het ziet er kil en koud uit, stalen fietsenrekken, een lege schoolplein en het genoemde skeltertje.
Het kan niet anders of nu, 8.42 uur, staat het hier weer vol met bont gekleurde kinderfietsjes.

Waar gaat de moraal van dit verhaal op de eerste decemberdag van 2014 heen? Dat een mens naar behoeftebevrediging streeft. En je er op latere leeftijd achter komt dat het zinvol kan zijn directe kortstondige lustbevrediging (liever niet naar school gaan, pepdrankes drinken) uit te stellen om een betere bevrediging te bewerkstelligen (bijvoorbeeld een gezond lichaam zonder al teveel cafeïne en op latere leeftijd een schooldiploma waar je verder mee kunt komen).

Neem nog even een extra kop koffie en vanavond een lekkere borrel, maar verdeel de lusten en lasten evenwichtig over de week. U woont nog steeds in een der rijkste landen van de wereld, dat is iets om dankbaar voor te zijn..
Een prettige eerste decemberweek toegewenst. Pak jezelf goed in als je naar buiten gaat, de meteorologische winter is begonnen.

Geen opmerkingen: