woensdag 19 november 2014

HERZIENE DRUK BEIJUMBOEK (+sinterklaasverhaal) op 21/11

Het komt toevallig zo samen, Beijum staat deze dagen landelijk in het nieuws i.v.m. het afgelasten (en toch weer doorgaan) van het Sinterklaasfeest in de Kleihorn. Overmorgen wordt de herziene druk van het Beijumboek in de Boerderijum aan het publiek gepresenteerd. En als toetje bij de presentatie verzorgt historicus en onderwijzer Lammert Doedens het verhaal over de enige en echte geschiedenis van.......het sinterklaasverhaal.  
Jaap van Leeuwen van uitgeverij Leander stuurde bovenstaande afbeelding en onderstaande tekst op:

Sinterklaasverhaal bij Presentatie herziene druk Beijumboek
Vrijdag 21 november van 15-17 uur wordt de herziene druk van het Beijumboek feestelijk gepresenteerd in de Boerderijum aan de Beijumerweg. Het is nog steeds een prachtboek en nu nóg completer! Kom vrijdag ook luisteren naar het interessante verhaal van Lammert Doedens over de geschiedenis van het sinterklaasverhaal De Historische Werkgroep Beijum heet u van harte welkom.

Deze blogger zal erbij aanwezig zijn en verslag doen. Hij nam het hoofdstuk over de multiculturele kant van de wijk (130 nationaliteiten) in het boek voor zijn rekening. De multiculturele wijk Beijum die deze dagen in beroering is door de Zwarte Pietendiscussie. Daarover later meer.
Voor mensen die door de berichtgeving in de lokale en landelijke pers geïnteresseerd zijn geraakt in Beijum, koop dat boek. Beijum is een hele bijzondere wijk met een roemruchte geschiedenis.

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

De website van Leander Media vermeldt het volgende:

http://www.leandermedia.nl/boeken/

Citaat:

“Boeren, burgers, Beijumers

In 2012 verscheen het geschiedenisboek over Beijum, de grootste, groenste en meest rode (geen beton te zien) stadswijk van Groningen (in een oplage 1600 exemplaren): Boeren, burgers, Beijumers. De eerste paal van deze wijk werd geslagen in 1977, maar Beijum kent een roemruchte geschiedenis die heel ver terug gaat. Omdat dit boek al enige tijd is uitverkocht, verschijnt er binnenkort een herziene druk van.

2e (herziene) druk

Op 21 november 2014 tussen 15.00 en 17.00 vindt de presentatie van de herziene druk van Boeren, burgers, Beijumers plaats. Dat gebeurt in De Boerderijum aan de Beijumerweg in Beijum. Het boek bevat onder meer extra foto’s, bijgewerkte kaarten en een uitgebreide trefwoordenlijst. De basisscholen in Beijum krijgen elk 35 gratis boeken aangeboden. Nieuwe bewoners kunnen het boek aanschaffen met 30% korting. De prijs van € 12,50 van dit boek kan zo laag zijn door een NLA-subsidie. Deze herziene editie is ook deze keer verzorgd door Uitgeverij Leander te Groningen, in samenwerking met de stichting Historische Werkgroep Beijum.”

Einde citaat.


Zie verder deze video over het eerste Beijumboek van mei 2012:

http://www.regiokrantgroningen.nl/videos/21-november-2e-druk-boeren-burgers-beijumers/

In deze video komen Jaap van Leeuwen, Theo Smit en Menno Fritsma aan het woord. Als leden van de Historische Werkgroep Beijum. Bij de presentatie van de tweede druk (op 21 november 2014 in de Boerderijum) ontbraken Theo Smit en Menno Fritsma.


Tip: zie deze uitstekende korte film van mevrouw Willy Koolstra over de geschiedenis van de Korrewegbrug (1936 – 2014). Gedateerd: 17 juli 2014.
In het begin ziet u de Korrebrug over het Boterdiep aan de Kop van de Korreweg (vlakbij het begin van de Korreweg, uitziend op de Nieuwe Ebbingestraat).

Zie:
http://www.regiokrantgroningen.nl/videos/geschiedenis-gerrit-krolbrug/

Met prachtige achtergrondmuziek: “A bridge over troubled water” van het zangduo Simon and Garfunkel (1969):

http://www.youtube.com/watch?v=GYKJuDxYr3I

Kees Huizenga zei

Nog een toegift.

Hierbij de website van het Beijumboek:

http://www.beijum.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=88&Itemid=74

Deze website van het Beijumboek wordt gefinancierd vanuit het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA).