zondag 12 oktober 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (204)

Tijdens de gebruikelijke dinsdagochtend-excursie zag ik op het blad van een brandnetel een nimf van de groene stinkwants (midden). Ik heb al wel vaker een jonge groene stinkwants gefotografeerd, maar deze had een afwijkende kleur groen, een beetje “glazig”.
Onder aan een ander brandnetelblad ontdekte een andere excursiedeelnemer een, naar later bleek, lege oude huid van een wants (links). Ongetwijfeld de oude huid van deze “glazige” groene stinkwants. Voorzichtig heb ik het lege, oude huidje op een blad gelegd om het te kunnen fotograferen.

De “opvallende” groene kleur van de jonge wants hield me bezig en ruim twee uur na de eerste foto ging ik nog even weer bij deze “glazige” wants kijken. Maar tot mijn verrassing bleek de wants aardig bijgekleurd (rechts) en had hij het uiterlijk van een vijfde “instar”. Met dit Latijnse woord wordt soms een stadium in de ontwikkeling van een geleedpotige aangeduid, het is de fase tussen twee vervellingen, totdat volwassenheid is bereikt.

Geleedpotigen moeten hun exoskelet vervangen om te kunnen groeien of een nieuwe vorm te verkrijgen. Tussen verschillende stadia zijn vaak verschillen te zien in bijvoorbeeld het aantal segmenten of de lichaamsproporties, maar soms ook kleur en tekening. In de Engelstalige wereld is het de gewoonte om instar te tellen: het eerste instar is het dier zoals het uit het ei komt, en het laatste is de fase voor de laatste vervelling, dus voordat het dier volwassen is.

Wantsen behoren tot de groep insecten die een onvolledige gedaanteverwisseling kennen waarbij de jongen (nimfen) vleugelloos zijn, maar al enigszins op de ouderdieren lijken. Ze worden in stapjes groter waarbij iedere stap bestaat uit een vervelling. De groene stinkwants heeft als het ei wordt verlaten al direct twee antennes en zes pootjes, al is de lichaamsvorm veel boller. De nimf vervelt vijf keer en krijgt steeds meer kenmerken van de volwassen dieren, de vleugels groeien in de loop van de vervellingen tot het volwassen formaat uit. Na de vijfde en laatste vervelling is de wants volwassen en richt zich niet langer strikt op het vergaren van voedsel maar meer op de voortplanting.

(info: Wikipedia)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: