woensdag 20 februari 2013

OVER HET DRAMA 16-9-'99 IN DE BUNNEMAHEERD

Deze tekening staat op Crime-bron.nl/crimebron-nieuws. Op deze site wordt de middelste man op de tekening geafficheerd als 'de gevaarlijkste gedetineerde van Nederland.' Of dat al of niet zo is weet ik niet, feit is wel dat hij met een compagnon in de herfst van 1999 een waar slagveld aanrichtte in een woning aan de Bunnemaheerd. Een onschuldige Beijumer deed nadat bij hem was aangebeld de voordeur open. Hij zou het niet overleven. Dit staat vandaag op de genoemde site: Vandaag was er een rechtzaak in Groningen. Een verlengingsverzoek tbs, die vind elke 2 jaar plaats. Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek (officieel forensisch psychiatrisch centrum (FPC) genoemd). Daarnaast ondergaat de tbs’er een (niet-verplichte) behandeling die gericht is op terugkeer in de maatschappij. Gemiddeld verblijft een tbs’er 9 jaar in een tbs-kliniek (FPC).
Verderop in het artikel staat:
Bij de afslag Assen-Noord, op de A28, is een rode Opel Kadett in de berm tegen een paal gereden. De inzittenden worden een kilometer verderop aangehouden. Omdat ze de plaats van het ongeluk hebben verlaten, moeten ze mee naar het bureau. Ze hebben gedronken en zitten onder het bloed. Het kenteken van de auto wordt nagetrokken en staat op naam van een man uit Groningen. De Drentse politie belt ’s avonds om half elf met collega’s in Groningen met het verzoek een bezoekje aan de eigenaar van de auto te brengen. Misschien dat het voertuig is gestolen, dan hebben ze goed nieuws voor de  Groninger.

Tegen elf uur die avond – het is zaterdag 16 oktober 1999 – rijden twee politiemensen naar de Bunnemaheerd in de Groninger stadwijk Beijum. Het wordt geen routineklusje. De agenten zien bloedsporen bij de stoep voor de woning. Door het raampje in de voordeur zien ze ook bloed in de hal en op de trap die uitkomt in de hal. Ze tikken een ruitje in om de voordeur te kunnen openen en gaan naar binnen.De eigenaar van de auto vinden ze op de bovenverdieping. In het proces verbaal schrijven de agenten: ‘Het lichaam van het slachtoffer lag in een grote plas bloed, terwijl er diverse steek- en snijwonden zichtbaar waren in de buik- en borststreek alsmede op het hoofd.’ Dit is zakelijk weergegeven. Wat de agenten werkelijk zien, tart alle beschrijvingen. Naast het ernstig toegetakelde lichaam ligt een mobiele telefoon. Het gebeurt maar zelden dat daders van een moord al zijn aangehouden, terwijl de moord zelf nog moet worden ontdekt. Het slachtoffer is de 27-jarige Tjirk van Wijk, een licht autistische man die nog niet zo heel lang zelfstandig woonde. Hij werkte bij de sociale werkvoorziening van de gemeente Groningen. Zijn passie is muziek, hij speelt gitaar in een gospelband. Buurtbewoners zagen hem wel eens aan zijn auto sleutelen, maar kennen hem verder niet. Tjirk van Wijk is een willekeurig slachtoffer. Die zaterdagavond, hij was net thuis, wordt bij hem aangebeld en hij doet de deur open. Een man vraagt of hij iets overheeft voor het Leger des Heils.

Als Tjirk zegt dat hij wel wat wil geven, wordt hij vastgepakt en hardhandig naar binnen geduwd. De man vraagt of hij alleen is. Tjirk smeekt hem te laten leven. Het sectierapport vermeldt een groot aantal (‘talrijke’) messteken en snijletsel. De dood is zonder meer door massaal bloedverlies ingetreden, stelt de patholoog vast. De twee mannen die bij de afslag Assen-Noord in de berm tegen een paal reden, met de rode Opel Kadett van Tjirk van Wijk, zijn de 44-jarige Henk H. en de 49- jarige Dirk de Vries uit Assen

Geen opmerkingen: