woensdag 16 juni 2010

"MAG IK EEN BEURTBALKJE VAN U?"

De rij voor de kassa in de Lidl was erg lang. Bomvolle karren die op de band werden uitgesmeerd, en caissières die om de haverklap hun chef optoeterden -waarschijnlijk via een drukknop- omdat iets verkeerds was afgerekend, of omdat iemand wat terug kwam brengen om te ruilen. "Gaat u maar even voor, u hebt zo weinig boodschappen." Meestal klinkt me dat als muziek in de oren als ik met twee of drie produkten sta te wachten. Maar het kwam er dit keer niet van. Wachten en treuzelen. Even terzijde: zou een kassa voor snelle en kleine boodschappen niet handig zijn? Is wel zo handig voor mensen met een kleine boodschap achter twee bomvolle winkelkarren. Maar enfin, nadat ik mijn dingen op de band had gelegd, en het spul doorschoof richting kassa, hoorde ik ineens een een warme, vriendelijke Antilliaanse mevrouw achter me vragen:" Mijnheer, mag ik een beurtbalkje van u?" Ik wist niet wat ik hoorde en was even in de veronderstelling dat een bekende van me een grapje maakte. Maar ik kende de vrouw niet en vroeg of ze de vraag nog een keer wou stellen. Dat deed ze. Zag ik een ontdeugende twinkeling in haar ogen? Ik had echt nog nooit van het woord beurtbalkje gehoord en vroeg wat ze in hemelsnaam bedoelde. Ze wees op de tussendingen- hoe noem je ze? Beurtbalkjes dus.- die onbereikbaar voor de vrouw verderop in het gootje naast de rolband lagen. Haastig en een beetje verward pakte ik gauw zo'n beurtbalkje en legde het achter mijn boodschappen. Een beurtbalkje. Dank u wel mijnheer.

Het gebeurde zomaar op een woensdagochtend. In de rij bij de Lidl, aan de Stoepemaheerd in Beijum. De plek waar ik een nieuw woord aan mijn woordenschat kon toevoegen. Beurtbalkje. Ik word echt helemaal raar van dat woord. Mag ik een beurtbalkje van u? Wilt u een beurtbalkje?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beurtbalkje

8 opmerkingen:

michel zei

Toch bestaat het woord al 14 jaar en staat het zelfs in de "Dikke van Dale". Zie: Wikipedia, beurtbalkje.
Je hoort het inderdaad niet vaak gebruiken.

dineke zei

http://www.youtube.com/watch?v=zQbhygBX3Zk

Anoniem zei

Zou een willekeurig balkje van een kozijn in de nieuwstad nou ook deze naam hebben ? :D

Alie zei

ik vind het een geweldig woord. Laten we niet meteen zo plat denken bij het woord beurt.
Je gaat om de beurt langs de kassa. Dus deze Antilliaanse mevrouw heeft duidelijk een inburgeringscursus gehad, waar het woord beurtbalkje aangeleerd wordt. Bovendien vroeg ze het wel heel netjes en vriendelijk. Er zijn ook mensen die zich gewoon langs je wringen en over je boodschappen heen hangen om er 1 te pakken. Even vragen lijkt me wel zo makkelijk.. en netjes.
Ik ga het woord wel gebruiken, had m ook nog nooit gehoord.

Anoniem zei

Alie....je hebt gelijk! Ik vind het ook zo een leuk woord en heb het vandaag al toegepast. Zoals verwacht snapte de klant voor mij niet waar het over ging. Ik alles uitleggen...en wat denk je.....die beijumblog is dat niet van die man met die sandalen? Dat kun je toch niet serieus nemen? En ja, ik was over van een naburige wijk om even in Beijum boodschappen te doen. Dus Johan.....wil je serieus genomen worden dan eeuwig en altijd gymschoenen of bordeelsluipers aan of het maar gewoon laten zoals het is. In het kader van niet welriekende voeten en geuren raad ik je het laatste aan

Liesbeth zei

Sandalen?...dacht dat Johan altijd klompen aan had?...maar anyway...ik vraag altijd gewoon mag ik zo'n ding van je.. maar mooie woordtoepassing ga hem ook eens gebruiken.

Frank zei

Ik vind het sowieso netjes om als je je boodschappen op de band hebt gezet zelf een beurtbalkje neer te zetten. Dan weet de persoon achter je ook dat je klaar bent. Hoeft men er ook niet om te vragen.

BTW: het is wel een leuk woord.

Hajé Bussink zei

Het Gronings kent hiervoor het prachtige en heldere woord 'miendientje'.

Soms trakteer ik mezelf op een flink formaat Toblerone-reep; die zet ik dan als laatste artikel op de band, waarmee het beurtbalkje overbodig is.