maandag 5 oktober 2009

ONS KRUIDENVROUWTJE OVER DE GRIEP(3, slot)

(Deel 1 en 2 geplaatst op 16 en 23 september)
Virussen bestrijden: Er is voor zover ik weet in onze omgeving maar één kruid bekend dat echt een stof bevat die virussen tegen kan houden en dat is de vlier. Het gaat dan om de bessen, zij bevatten de stof sambucine die virussen eraan hindert enzymen te produceren die de gezonde celwanden aan kunnen tasten. Vlierbessen kunnen het beste ingenomen worden in de vorm van sap (zelf maken of oersap kopen bij reform- en natuurvoedingswinkels) of moes. Rauw zijn ze niet te eten aangezien ze blauwzuurglycosiden bevatten die bij verhitting verdampen. Vlierbessendrank: Pluk een kilo vlierbessen en giet er zoveel water bij dat ze net onderstaan. Voeg nu 5 fijngestampte kaneelstokjes en ca 6 tot 10 kruidnagels toe. Rasp ook een stukje gember van ca 2 centimeter en meng dit door de bessen. Laat het geheel nu 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen tot de bessen geknapt zijn. Giet alles door een zeef en terug in een pan, voeg (oersuiker) naar smaak toe (wij rekenen op ca 250 gram per liter sap) en laat het nog één keer opkoken. Zo heet mogelijk in flesjes vullen en direct afsluiten. Deze drank is ongeopend minstens een jaar houdbaar. Neem bij hoest en griep ieder uur een koffie- of theelepel. Neem ter ondersteuning van het lichaam in tijden van verminderde weerstand of bij benauwdheid door chronische longklachten 1 tot 3 eetlepels per dag. Maak een flesje van 50 ml op als kuur. In de koelkast na openen nog 3 weken houdbaar. Veel succes!
(Foto van een vlier in de Wiershoecktuin; tekst van de hele serie: Saskia Nieboer))

Geen opmerkingen: