zaterdag 30 augustus 2008

WIE WIL DIGITALE TELEVISIE?


Gistermiddag trokken verschillende bezorgers door de wijk met digitenne pakketten van de KPN. Deze mijnheer op de foto vertelde dat de ontvangst van de televisiezenders niet alleen zeer goed is, je kunt het ook nog krijgen voor de helft van de prijs. En dit weer in vergelijking met de huidige aanbieders als Ziggo. Voor de consument is concurrentie altijd gunstig, meestal drukt het de prijs. Zo herinner ik me de tijd dat je voor 25 gulden per minuut naar Australie of Canada kon bellen.
Ik heb nog geen digitenne. Kwestie van Groninger kat-uit-de-boom mentaliteit en nadenken. Want, als ik overstap, en ik zeg de huidige aanbieder op, zal ik het moeten doen zonder Duitsland 1,2 en 3 en BBC1 en 2. Zenders die ik niet zou willen missen.
Maar wie weet zit de overstap er nog aan te komen, de digitale ontwikkeling is gewoon niet te stoppen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Op 19 augustus 2008 heb ik getekend voor een maand Digitenne van KPN. Een maand GRATIS en op proef. Zie: www.kpn.com/televisie/Digitenne
Citaat: "Overal digitaal tv kijken voor een vaste lage prijs. Gemakkelijk, draadloos en lekker voordelig. Probeer het nu een maand gratis!"

Op 21 augustus 2008 schreef KPN aan mij het volgende inzake "Bevestiging Abonnement Digitenne van KPN" (in deze brief staat zeer opvallend geen adres van KPN Digitenne vermeld!):
"Gefeliciteerd met de aanschaf van Digitenne van KPN. Voortaan geniet u tegen een zeer aantrekkelijke prijs per maand draadloos van digitale televisie en radio." Einde citaat. Feit is dat ik niets heb "aangeschaft", gegeven de proeftijd.
In een andere brief van KPN inzake "Huurovereenkomst tuner Digitenne" staat:
"De looptijd van deze huurovereenkomst bedraagt één jaar." "Prijs: € 3,- per maand." Het betreft de huur van de Digitenne-tuner van KPN, die eigendom van KPN blijft. Welnu: over deze zaak heb ik geen huurovereenkomst gesloten, daar ik alles "gratis" en "op proef" heb. Ik heb slechts getekend voor (citaat): "De eerste ontvanger ter waarde van € 89,95 gratis in bruikleen" en "Digitenne nu vier weken op proef".

Uit het overzicht van mijn "klantgegevens" blijkt dat de huur/bruikleen van de eerste huurtuner inderdaad gratis is. "Korting eerste huurtuner per maand € 3,-." Maar voor hoe lang?
Noot: In lijn hiermee staat op de website van de KPN:
"De eerste digitale ontvanger krijg je gratis in bruikleen. De tweede of derde ontvanger kun je erbij huren." Gedoeld wordt op de mogelijkheid van meerdere televisies in de woning.

Welnu: ik heb geen abonnement of huurovereenkomst gesloten. KPN mag derhalve geen enkel bedrag van mijn bankrekening aftrekken. Ook niet eenmalig € 6,95 voor de proefperiode.

De KPN heeft op 19 augustus j.l. via haar verkoper tegen mij gezegd dat ik een maand lang GRATIS Digitenne kan gebruiken. In het contract staat: "Digitenne nu vier weken op proef" (op de website van KPN staat "een maand"; zie boven). Er is geen abonnement met een balpen in mijn contract aangevinkt/aangestreept.
Een student commerciële bedrijfseconomie aan de Hanzehogeschool, genaamd Ricardo, heeft mij op 19 augustus 2008 verteld dat ik Digitenne een maand GRATIS kon zien en beluisteren ("op proef"). Daarna voor € 6,95 per maand. Vanaf 1 oktober 2008 voor € 7,50 per maand, maar dat vertelde hij niet. Voor dit bedrag heeft de klant veel minder zenders dan bij @Home, die nu € 15,90 per maand vraagt. Zie onder opmerking 2.

Opmerking 1: OOG TV kan ik in de stad Groningen niet meer bij Digitenne zien. OOG Radio niet meer horen. Ik heb bij KNP Digitenne alleen RTV Noord van de provincie Groningen (één regionale zender). Ricardo heeft mij beloofd om mij hieromtrent de volgende dag terug te bellen. Op 20 augustus 2008. Dat heeft hij niet gedaan. Uiterst klantonvriendelijk en slordig.

Opmerking 2: Over het niet meer kunnen zien van de Duitse zenders en de Britse BBC-zenders is mij op 19 augustus j.l. eveneens niets mondeling medegedeeld. Ik bemerkte dit gebrek op de website van de KPN.

Opmerking 3: De aansluitkosten ten bedrage van € 19,95 worden pas in rekening gebracht bij de factuur over de tweede maand Digitenne. Zie www.kpn.com bij Digitenne.

Opmerking 4: De analoge tunerradio van mij is in dit geval overbodig en nutteloos geworden. Ik wil niet dat ik door middel van mijn televisie de radio kan beluisteren. Dat kost meer stroom.

Conclusie: bij deurcolportage wordt de klant niet serieus genomen. Hij of zij wordt onvolledig en onzorgvuldig geïnformeerd. Men krijgt brieven in huis over een Digitenne-abonnement en een tunerhuurovereenkomst, die formeel en feitelijk niet zijn aangegaan.

Advies: teken niets of stuur alles binnen vier weken terug. TNT-post doet dit gratis. Schrijf KPN Digitenne binnen vier weken na de zgn. "ingangsdatum" een brief waarin u van Digitenne afziet. Adres: Postbus 30124; 2500 GC Den Haag.

Nota Bene: Ik ben van mening dat huiscolportage wettelijk verboden moet worden, evenals telefonische colportage.

Anoniem zei

Hoi
Ik heb zelfs 2 digitene's in huis staan en ik moet zeggen het bevalt me prima.Ik hoef geen cai meer tebetalen en mijn eerder @home gebeuren heb ik ook niet meer.
dit scheelt zeker in de portomonee...

Anoniem zei

Hierbij de reactie van KPN van heden op mijn vragen van 30 augustus 2008. Niet binnen twee dagen beantwoord, zoals door KPN digitaal is beloofd.

Ik citeer:

Geachte heer Huizenga,

Naar aanleiding van uw vraag over Digitenne van KPN kunnen wij u als volgt informeren:

De maand proef voor Digitenne gaat in wanneer u het pakket in ontvangst hebt genomen. Dit is tevens de startdatum van uw abonnement, indien u Digitenne van KPN besluit te behouden na de maand proef. Het activeren van de smartcard staat hier los van.

Onze excuses voor de onduidelijkheid hierover.

De acties en kortingen die op uw aanvraag van toepassing zijn, worden standaard niet vermeld op de bevestigingsbrief. Voor de eerste huurtuner op uw abonnement worden geen kosten in rekening gebracht.

U kunt Digitenne van KPN een maand lang proberen. Als Digitenne van KPN om welke reden dan ook niet naar wens functioneert dient u het pakket binnen die periode te retourneren.

Indien u besluit Digitenne van KPN te behouden, wordt de proefperiode automatisch omgezet in een jaarabonnement. U dient dan wel de aansluitkosten te voldoen.


Klikt u voor het meest recente zenderoverzicht op onderstaande link en kies de tab 'zenderpakket'.

http://www.kpn.com/televisie/Digitenne/Digitenne-van-KPN.prod?ITVRedirect=true

Plaatselijke zenders maken geen deel uit van het zenderpakket.
In tegenstelling tot het aanbod van veel andere aanbieders zijn de zenders BBC1 en BBC2 niet beschikbaar met Digitenne van KPN. KPN wil deze zenders graag doorgeven, maar vanwege juridische redenen kan de BBC deze niet openstellen voor nieuwe TV-partijen zoals KPN. Het is niet bekend of deze zenders in de toekomst aan het huidige zenderaanbod worden toegevoegd.

Met Digitenne van KPN is het in veel gevallen mogelijk om ook de gratis digitale zenders uit Duitsland te ontvangen. Deze zenders zijn alleen te ontvangen als u een gunstige positie heeft ten opzichte van de TV zendmasten. KPN kan de ontvangst van deze kanalen niet garanderen.

Wij vertrouwen erop u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

Peter Borgers
KPN

Einde citaat KPN.

Bedankt, KPN.