maandag 18 februari 2008

KLEIN VERHAALTJE (kinderhoekje)

Er was eens een beer en die heette Flip. De beer gaat al sinds jaar en dag bij kinderen in Beijum logeren. Zoals laatst bij Remco. Klein jongetje, geboren Beijumer en trouwe lezer van Beijumnieuws. Remco is heel trots op zijn vader en wil net zo als hem worden. Al spelend met Flip vertelde hij hem dat zijn vader de baas van de hele wereld was. Zijn papa wilde niet alleen graag de baas spelen in de wijk waar hij woont maar het liefst op de hele wereld.. Vol trots vertelde Remco hoe het zijn vader lukt om alles gedaan te krijgen en andere mensen voor hem te laten werken. De baas spelen, dat is nog eens belangrijk, mensen naar je hand zetten! Fronsend en verbaast keek Flip naar zijn logeerbaasje. Hij hoorde niks over liefde, over respect voor andere mensen, of over sociaal zijn en samen leven op een gelijkwaardige manier. Zou zijn vader wel een geweten hebben? Of zou hij ziek zijn? Een gezond kind of volwassene hoeft toch niet de baas te spelen, dacht Flip.
--Wat niemand wist was dat Flip het vermogen heeft om bij mensen in hun dromen te verschijnen. Die nacht glipte hij een droom binnen bij de vader van Remco. De man was in zijn droom druk doende om te heersen in zijn koninkrijk. Hij genoot van zijn macht, duldde geen tegenspraak en zette iedereen in zijn omgeving aan de kant die hem voor de voeten liep. Flip legde echter een magische gevoels-koord aan tussen de heersende vader en de slachtoffers die hij maakte. Zo ontkwam de man er niet aan om te voelen wat voor last andere mensen van zijn dictatoriale en heersende houding en handelswijze hebben. Cynisch, woedend, beschuldigend en scheldend begon hij in eerste instantie te schreeuwen en te tieren tegen zijn "slachtoffers." Iedereen zag tegelijkertijd zijn kwetsbaarheid en angst, angst om zijn illusionaire machtspositie te verliezen. Door het meededogen en het begrip van zijn "slachtoffers", samen met alle gevoelens van onrecht die hij ze had aangedaan, iets wat hij daadwerkelijk moést doorvoelen, brak de man geestelijk. Huilend stortte hij ter aarde en vroeg om vergeving. Ook zag hij in een flits hoe hij zo geworden was. Zijn hele machtsstreven was gebaseerd op angst. Angst om de controle te verliezen, angst om nietig en onbeduidend te zijn.
--Gek genoeg begonnen zijn slachtoffers hem op dat moment aardig te vinden. Het was ook een gewoon mens van vlees en bloed. Hij hoefde geen mensen meer te kleineren en naar zijn hand te zetten. Hij werd een écht aardig en sociaal mens en hoefde zich niet meer laatdunkend over anderen uit te laten. Hij begon andere meningen en zienswijzen te respecteren en hoefde niet meer zonodig met anderen in gevecht te gaan om zijn machtspositie veilig te stellen.
De volgende dag werd hij wakker en hij leek een ander mens geworden. Sociaal, aardig, behulpzaam, respectvol en goed voor andere mensen. Mensen die hem altijd meden begonnen spontaan een praatje te maken en begonnen hem sympathiek te vinden. Het verschijnsel deed zich voor dat hij, omdat hij nu daadwerkelijk met anderen samen ging werken, hij meer bereikte dan in de tijd dat hij de baas wilde spelen.
---En Remco? Die wist niet hoe hij het had. Wat was zijn vader veranderd! Veel zachtmoediger, ontspannender en toegankelijker. Totaal geen cynisme meer of onredelijke woede uitvallen. Die in zijn hart voelde hij dat hij liever deze vader had dan degene die vroeger de baas wilde spelen en over mensen heen wilde walsen om zijn zin te krijgen. Na een paar maanden zag hij Flip bij een klasgenootje thuis waar hij aan het logeren was. In geuren en kleuren vertelde Remco de prettige veranderingen van zijn vader aan Flip. Verbeelde hij het nou of gaf Flip hem een knipoog?

Geen opmerkingen: