vrijdag 3 februari 2017

BEIJUMER HAN BORG GAAT SONJA BAREND INTERVIEWEN


Op donderdag 9 maart komt Sonja Barend om 20.00 uur naar de De Aa-kerk in Groningen om over haar boek 'Je ziet mij nooit meer terug' te verhalen. Ze wordt deze avond geïnterviewd door de in Beijum woonachtige historicus en interviewer Han Borg. De Beijumblogger kent hem van Radio Beijum en om zijn wekelijkse column op Beijumnieuws (Beijumborg, woensdag 18.00 uur). 

Je bent een gemakkelijke prater en je kwam zodoende ooit bij de radio terecht. Vertel.

Na een jaar als vrijwilliger voor de Radiogroep Groningen te hebben gewerkt (presentatie van klassieke concerten vanuit de Oosterpoort, voor een aantal verzorgingshuizen in de stad Groningen, in 1985-1986) kreeg ik de mogelijkheid om als freelance presentator bij de KRO in Hilversum te gaan werken. Mijn taken daar: het aan elkaar praten van de zaterdagavondprogramma's op Radio4, het aan- en afkondigen van een actualiteitenrubriek op zondagmorgen en de aan- en afkondiging van de rechtstreekse uitzending van de Eucharistieviering op zondagmorgen (ook op Radio4, toen nog....)
Han Borg
Vanaf 1987 tot 1990 had ik bovendien een 'eigen' programma bij de KRO, een zogenaamd 'doelgroepenprograma' met de titel 'Zin in Muziek'. Veel KRO-leden woonden in de zuidelijke provincies Limburg en Brabant, en daar was én is het een goede gewoonte om muziek te maken in een harmonieorkest of in een fanfare. Beroemd zijn bijvoorbeeld de twee briljante harmonieën uit het kleine Limburgse dorp Thorn, de Koninklijke en de Kerkelijke harmonie. De Bokken en de Geiten werden ze ook wel genoemd.....Voor dit radioprogramma heb ik in 1989 in de Rodahal in Kerkrade het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours gepresenteerd: een fantastisch evenement waar duizenden mensen in de zaal, en honderdduizenden in het land via de radio van genoten. 
Ik ken je van Radio Beijum
Radio Beijum was erg leuk, maar door de verhuizing van één van de redacteuren (Lammert), het overlijden van de technicus (Jan Fré) en door de rol van mantelzorger, die mij in de eerste helft van 2016 erg vaak aan huis bond, is deze gezellige zender op zaterdagmorgen min of meer een 'zachte dood' gestorven. Hopelijk pikt iemand het initiatief weer op, en als men een presentator zoekt.....
Welke schrijvers heb je zoal geïnterviewd? Zitten er bekende namen bij? Hoe komen ze bij jou?
Sonja Barend

Het begon er mee dat - ergens eind jaren '90 van de vorige eeuw - een vriend van me, die boekhandelaar is in Roden, tegen de Culturele Commisie daar zei dat ze me konden vragen om een uitgenodigde schrijver (Thomas Rosenboom) te interviewen voor publiek, omdat ik daar veel ervaring mee had. Na Rosenboom volgden nog heel veel andere, voornamelijk Nederlandse schrijvers en schrijfsters, op diverse plaatsen. Zo interviewde ik in Museum de Buitenplaats in Eelde (Anna Enquist, Jan Siebelink), in de Openbare Bibliotheek in Groningen (Geert Mak, Adriaan van Dis), in Rodense café's (Annejet van der Zijl, Oek de Jong), in boekhandels (o.a. Rosita Steenbeek) en de laatste jaren vooral in De Harmonie in Leeuwarden (Jan Brokken, en -eind februari- Tessa de Loo).
Voor het interviewen word ik gevraagd door de organisatie ter plekke. In De Harmonie is dat het management van de zaal, samen met De Culturele Onderneming - een onderneming op initiatief van Gelly Talsma, de bekende boekhandelaarster uit de voormalige boekhandel Athena in de stad (Oude Kijk in 't Jatstraat). Zoiets spreekt zich kennelijk rond, en voor je het weet ligt er weer een uitnodiging......
Is het speciaal voor je om Sonja te interviewen? 
Sonja Barend is om een paar redenen bijzonder om te interviewen. Natuurlijk allereerst de vrouw zelf: het is een interessante persoonlijkheid, met een prettige stijl en vooral ook een vorm van nieuwsgierigheid die ik herken. Ze zit bovendien in de hoek waar ik me ook het meest in thuis voel (progressief, geëmancipeerd), en ze hoort bij een bepaalde tijd, die ik nog steeds interessant vind (de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw, ruwweg). Wat het extra leuk maakt is dat je eigenlijk een top-interviewster interviewt: je moet dus echt een extra stapje zetten, en je wilt zelf ook goed voor de dag komen zonder het gesprek te overheersen. Een paar jaren geleden interviewde ik iemand van hetzelfde kaliber: Adriaan van Dis. Dat was (en is voor mij nog steeds) de beste literaire interviewer van Nederland, en ik vond het (eerlijk gezegd) dood-eng om hem voor publiek te interviewen. Het ging echter heel erg lekker: Adriaan bleek een vlotte prater, en hij deed wat ik als interviewer eigenlijk het leukste vind: hij plaagde me af en toe een beetje, lokte me uit mijn tent waar ik dat bij hem ook deed, en zo ontstond een heerlijk spel van vraag en antwoord. Ik hoop dat 'spel met Sonja Barend ook te kunen spelen. Gelukkig hoef ik niet 'beter' te zijn dan zij: zij is -als Koningin van de Talkshow'-  écht niet te evenaren door iemand zoals ik, die het vooral 'voor zijn lol' doet (en voor het publiek natuurlijk: dat publiek betaalt voor een prettige avond vol informatie, en dat hoop ik hen te kunnen bieden). 
Hoe bereid je je voor?

Belangrijk is natuurlijk dat je weet waar je over praat, dus dat je in ieder geval het boek waar de avond over gaat en aan opgehangen is, goed gelezen hebt, en liefst nog (veel) meer van dezelfde auteur. Ook interviews in kranten, tijdschriften en op radio/TV met de auteur, recensies van zijn of haar werk, alle andere beschikbare informatie probeer ik tot me te nemen. Alleen: Sonja Barend en Adriaan van Dis hadden daarvoor een hele redactie aan het werk en ik moet het in mijn uppie doen, naast mijn gewone, al heel drukke baan. Iedere keer denk ik weer: "waar ben ik aan begonnen?", maar als het dan weer achter de rug is en mensen naar me toe komen en zeggen dat ze het een mooi interview vonden, dan ben ik weer helemaal gelukkig en kijk ik alweer uit naar de volgende klus. 
Hoe lang duurt het interview?
Voor het interview met Sonja Barend staat twee uur geprogrammeerd, en hoewel je (met een kleine pauze voor - bijvoorbeeld - een sanitaire stop) dat met zo iemand als Sonja gemakkelijk vol krijgt, denk ik dat de mensen in de de Aa-kerk toch ook gelegenheid moeten hebben om vragen te stellen. De echte fans willen vaak meer over de schrijver weten, en die kans bied ik ze ook graag. Op zo'n moment ben je meer moderator dan interviewer, maar dat hoort er ook wel bij. En Sonja zal zeker boeken gaan signeren: mensen die een boek van Sonja met haar eigen handtekening in de kast willen hebben raad ik aan om het boek al snel te kopen en dat dan mee te nemen naar de kerk. Hopelijk is dan de rij voor de signeertafel niet te lang.....


Voor meer informatie over Barend, haar boek, de entreeprijs op 9 maart in de Aa-kerk lees hier.

Geen opmerkingen: