woensdag 1 februari 2017

BEIJUMBORG (54)




We vallen echt van de ene verbazing in de andere, als het om ‘de politiek’ gaat. Nou krijgt ‘de politiek’ vaak overal de schuld van, van het verhogen van de AOW-leeftijd tot de te dure reorganisatie bij de Belastingdienst (wist u dat die belastingdienst vroeger in Groningen gevestigd was aan de Hofstede de Grijpkade? Zo heette dat stukje stad langs het Reitdiep in de volksmond, terwijl het toch echt de Hofstede de Grootkade was…..).

Laten we nou eerst eens vaststellen wat het woord ‘politiek’ betekent. Ik kan het zelf niet moier verwoorden dan wat Wikipedia er over zegt: “Het woord politiek is afgeleid van het Oudgriekse πολιτεια (politeia). Politeia betekende onder meer de burgerlijke samenleving; het leven als burger in de samenleving; staat; staatsvorm; en stads- of staatsbestuur.”

Eigenlijk gaat politiek dus over alles wat u en mij als burger aangaat, dus ja: we kunnen de politiek van veel de schuld geven. Soms terecht, soms ten onrechte. Wie herinnert zich nog de discussie over het ‘nieuwe’ Groninger Museum, dat in 1994, na jarenlang gesteggel, geopend werd? De enorme oppositie tegen dit gebouw, dat de beeldbepalende wand van de Ubbo Emmiussingel en de Heresingel uit het oog zou nemen, en dat – hoe rampzalig! – dat gezellige botenhuis in het Verbindingskanaal zou doen verdwijnen. Nou was dat botenhuis vooral ‘ouwe meuk’, en waren veel panden aan genoemde singels toch al als gevolg van oorlogshandelingen vervangen door soms wat lelijke nieuwbouw, maar goed: de Groninger bevolking gaf ‘de politiek’ en dan met name de locale PvdA er flink van langs. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1990, dus toen de bouw van het museum zo’n beetje net was begonnen, verloren de sociaal-democraten in de raad 20.000 van de vier jaar daarvoor behaalde 40.000 stemmen: de straf voor het koppige bestuur van Ypke Gietema en de zijnen. 

En nu, in 2017, blijken we met dit museum de ene na de andere prachtige tentoonstelling binnen te halen, komen honderdduizenden mensen speciaal naar Groningen voor David Bowie of voor een Russische kunstenaar als Ilya Repin, staat het gebouw als een huis (hoewel het ook al eens onder water gestaan heeft….) en is het beeldbepalend geworden voor dat stukje van de stad. De Folkingestraat is – vooral dankzij de bouw van het museum en de daarmee samenhangende doorloop van het station naar het stadshart – uitgegroeid tot verreweg de leukste winkelstraat van Groningen, en één keer zelfs van Nederland (2014)!
Profeten worden in eigen land (en stad) niet geëerd, zo zal PvdA-kopstuk Ypke Gietema gedacht hebben. De politiek kreeg de schuld van iets, waar we diezelfde politiek nu best een beetje dankbaar voor mogen zijn.

Ik schrijf deze column ook een beetje als opmaat naar de volgende verkiezingen: die voor de Tweede Kamer op 15 maart aanstaande. Het was de laatste dagen een flink gekrakeel daar in Den Haag, waar ‘de politiek’ zich weer eens van haar beste en van haar slechtste kant liet zien. Een minister trad af, de Kamer in verbijstering achterlatend. Een minister-president liet een advertentie in alle landelijke kranten plaatsen, waar ik een heel vieze smaak van in mijn mond kreeg (maar goed: ik stem dan ook geen VVD, laat staan dat mijn stem naar de nep-partij van die Blonde Held gaat), waarin in zoveel woorden de niet-Nederlanders even goed te kakken werden gezet. En de Belastingdienst, waar ik in het begin van dit stukje iets over zei: welaan, die is zo’n beetje op sterven na dood, dankzij jarenlang volkomen verkeerde ‘politiek’. 

Ik wens u straks veel succes bij het maken van een keuze op uw stembiljet. En bedenk dat ‘de politiek’ ook wel eens wat goed doet…..


Han Borg

Geen opmerkingen: