maandag 5 december 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (29)


Geweld is toch zinloos?


Afgelopen zomer was er behoorlijk wat consternatie bij de Hoornse Plas in Groningen. Ik lag daar heerlijk rustig te zonnen met wat vrienden. Op een gegeven moment horen we eerst een ambulance met veel lawaai. Vervolgens komt de trauma helikopter aanvliegen en daarna 3 politiewagens met gillende sirenes. 

Wat bleek? Er was iemand gestoken. Ondanks een duidelijk signalement en het sterke vermoeden dat de dader nog in de buurt was, heeft de politie hem niet kunnen pakken. De dader bleek gevlogen. Na ongeveer 3 kwartier werd het slachtoffer met de ambulance afgevoerd en konden ook de helikopter en de politiewagens vertrekken, waarna de rust weer terugkeerde.

Mocht je de dader binnenkort tegenkomen, gelieve niet de politie te bellen, maar probeer hem zoveel mogelijk te negeren. Doodslaan van de dader is in dit geval toegestaan, mits je zeker weet dat het hem is. Het signalement is geel-zwart gestreept, ongeveer 2 centimeter groot en een steekwapen aan zijn kont… (daar zou toch ieder mens, agressief van worden)

Door dit bovenstaande kom ik op het onderwerp ‘geweld’ en ‘agressie’
Je hoort en leest het steeds vaker op het nieuws. Vechtpartijen, steekpartijen, overvallen waarbij geweld wordt gebruikt. Ook gewoon op klaarlichte dag hoor, niet normaal meer in mijn ogen. Waar zijn we nog veilig tegenwoordig. Een avondje stappen met vrienden in de stad, laat je steeds alert zijn. Als je veel lawaai en geschreeuw om je heen hoort, is het eerste wat je denkt… Het zal toch niet… Nee, nu niet! Ik ben uit, waarom? Je kijkt over je schouder achterom en jawel hoor, het is bingo. Een luid geschreeuw dat pijn aan je oren doet, een vechtpartij breekt uit. Duwen en trekken en steeds meer mensen die zich er mee bemoeien. Men kan het niet meer met woorden af. Nee joh, pak er een mes bij en snij of steek diegene waar je ruzie mee hebt. Lekker makkelijk hé?


Uitgaansgeweld zou niet mogen voorkomen vind ik. Uitgaan moet toch leuk zijn? Ontspanning voor iedereen. Uitgaan hoort ontspannend te zijn, zodat je even nergens aan hoeft te denken. Gewoon een plek waar je met vrienden kan en mag samenkomen, zonder dat je altijd op je hoede moet zijn.

Op voetbalvelden of het nu een hoog klassement is of niet, ook daar is er veel agressie. De kranten staan er vaak bol van. Voetbal is toch een spel? Geen bokswedstrijd! Ik word er echt ziek van. Al die agressie op de voetbaltribunes. Bommen gooien, uit de hand lopende vechtpartijen. Om de haverklap is het wel raak. Erg jammer, zeker voor de mensen die voor hun plezier naar een wedstrijd gaan. Bij het jeugdvoetbal wordt het er na mijn idee al met de paplepel ingegoten. De ene ouder, schreeuwt nog harder dan de ander langs de lijn. Als het tegen zit, krijgen ze er onderling nog woorden over ook. Hallo! Waar gaat dit heen? Daar kunnen ze zich nog net inhouden en blijft het bij een flinke woordenwisseling…

Machteloosheid is volgens mij een grote factor bij agressie. Moet je een ‘echte’ man of vrouw zijn om ‘iemand’ te zijn? Het zou zoveel beter kunnen!

Zou je meer van mij willen lezen, dan alleen mijn wekelijkse column? Neem dan HIER eens een kijkje.

2016©Vlindertje73

1 opmerking:

Anoniem zei

Juist vanwege alle oorlogen, terroristische aanslagen e.d. weten we dat de mens het gevaarlijkste wezen zo niet van het hele universum, dan toch op aarde is. Amerikanen zijn daar als geen ander achter. Daarom dragen velen daar ook een wapen. Misschien een goed afschrikkingsmiddel. Wie immers denkt dat de mens vredelievend van nature zou zijn, komt steeds bedrogen uit en loopt vooral ook met het hoofd in de wolken. Zullen we dus gewoon maar een beetje reëel zijn ?