zondag 4 oktober 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (246)



Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die de bloemen van de kamperfoelie niet mooi vinden. Ze zijn er in diverse kleuren, veelvoorkomend is de roze-rode en geel-witte vorm. Kamperfoelie (Lonicera) is een geslacht van slingerplanten en struiken dat zowel in Europa, China, Noordoost-Azië als in de Verenigde Staten voorkomt

Er zijn heel veel soorten kamperfoelie. De planten slingeren zich om andere planten en bomen heen, maar bedekken ook menig muur, pergola, hek en schutting. 
In de Nederlandse bossen komt de wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) van nature voor.

Kamperfoelie is niet kieskeurig qua grondsoort. Op een plaats in de schaduw of halfschaduw groeien ze goed; de bloei wordt er wel door beïnvloed. Hoe meer schaduw, des te minder bloei is daarbij het parool. Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten. Kamperfoelie geurt niet alleen heerlijk, maar bloeit ook nog eens lang. De bloemen hebben iets grilligs: roomwitte slingers die naar buiten toe uitlopen in een bredere tong en verkleuren naar roodachtig roze. Vooral in de avond is de geur van de kamperfoelie heel sterk. Precies de tijd waarop de nachtvlinders in actie komen. Door de geur worden ze aangetrokken en weten ze feilloos waar ze zijn moeten. Alleen, de bloemen van de kamperfoelie geven hun kostbare nectar niet cadeau: ze zit diep verborgen in het onderste deel van de bloembuis, die wel twee centimeter lang is. Er is dus wel behendigheid voor nodig om de honing uit de bloem te zuigen. In het Engels wordt de kamperfoelie heel toepasselijk ‘honeysuckle’ genoemd. Dat klinkt veel poëtischer dan 'geitenblad' zoals kamperfoelie in ons land wel wordt genoemd. Maar dat komt overeen met het Franse 'chèvre-feuille', het Duitse 'Geißblatt' en het Italiaanse 'caprifoglio'. De Nederlandse naam is een verbastering van de Italiaanse.

(Info: Wikipedia en dekruidhof.nl/)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: