dinsdag 1 september 2015

UIT DE OUDE DOOS (254)

Nooit geweten, maar de Kardinger bult schijnt het hoogste natuurlijke punt in de provincie Groningen te zijn. Zie het overzichtsstaatje hier.
De Hasseberg bij Vlagtwedde/Sellingen is 14 meter hoog, maar onze enige echte Kardinger bult zowaar 30 meter!
Hoe lang zal het geleden zijn dat de bult (moeten we het een heuvel noemen? Zijn daar indelingen voor?) werd verhoogd met een uitkijktoren?

Zie bovenste afbeelding, tussen de 16 en 17 jaar geleden gemaakt. Twee jongetjes banjeren langs de zuidrand van Kardinge, op de achtergrond zien we een nog totaal onbegroeide (behalve gras en wat struikjes) Kardinge bult. De heuvel is ontstaan door de afgraving van de recreatieplas in dit gebied, deze dient naast een uitzichtpunt met toren ook als fietscrossbaan.

Wat is dit gebied in de loop der jaren ingrijpend veranderd.
Zie onderstaande afbeelding. Hoe lang is het geleden dat de uitkijktoren werd gebouwd? Het water op de voorgrond is afgelopen voorjaar gecreëerd door de aanleg van ecologische oevers.

3 opmerkingen:

michel zei

uitkijktoren kardinge: juli 2005.

Anoniem zei

Beetje mierenneuken maar Kardinge is niet het hoogste "natuurlijke" punt, want de heuvel is kunstmatig opgeworpen. De Hasseberg is wel het hoogste natuurlijke punt. Kardinge is uiteraard wel het hoogste kunstmatige punt dat geen gebouw is.

Anoniem zei

Veel grond is van elders aangevoerd om in de oorspronkelijke opzet van vrijetijdspark Kardinge een kunstmatige skiheuvel te maken. Wegens gebrek aan particuliere skiheuvel ondernemer is deze gemeentelijke opzet mislukt. Door jarenlange "leegstand" en verwaarlozing heeft de bult haar huidige gemengde functie van natuur, recreatie en spectaculaire fietscrossbaan gekregen.