maandag 4 mei 2015

ONDERTUSSEN IN HET PRACHTIGE RUSTIEKE NOORDDIJK


Via een werkelijk prachtig fietspad, vanuit Kardinge,  kun je in een paar minuten fietsen naar het pittoreske Noorddijk fietsen. Zie onderste afbeelding. Terzijde, het pad is onderdeel van het 4mijl parcours in Kardinge. 

In Noorddijk valt de kerk als hoogste punt van het dorp op. De kerk van Noorddijk (ook Stephanuskerk) in Noorddijk binnen de gemeente Groningen is een romanogotische kerk gebouwd omstreeks 1250. De kerk was gewijd aan de heilige Stephanus.
De middeleeuwse Stephanuskerk van Noorddijk werd halverwege de 16e eeuw ingrijpend verbouwd. De kerk werd verlengd met een koor en een vlak plafond verving de gewelven.[1] De toren, waarvan de eerste steen werd gelegd door Anna Maria Ulgers, dateert uit 1648. Lees verder.
De begraafplaats tegenover de kerk ziet er prachtig uit. Voor zover een begraafplaats er prachtig uit kan zien. Het zal met de bloesems te maken hebben, met de zon en met de schapen die vlakbij graasden ten tijde van fotograferen (afgelopen zaterdagavond). De blogger leeft het liefst zo lang mogelijk. Maar als hij (z'n stoffelijk lichaam) dan toch een keer weggebracht moet worden, lijkt hem dit een mooie plek.
Begraafplaats Noorddijk is een bijzondere begraafplaats in Groningen. Het is onderdeel van de CommonWealth. Er liggen vier Engelsen begraven die 70 jaar geleden hun leven gaven voor een bevrijd Nederland. Zie volgend blogbericht.
Noorddijk (Gronings: Noorddiek) is een plaats en voormalige gemeente in de gemeente Groningen gelegen in de provincie Groningen in Nederland.
Het dorpje dat nu nagenoeg tegen de wijk Lewenborg aanligt, heeft een eigen buurtvereniging, de Noorddieker Noabers die geregeld activiteiten organiseert.[1] Er staan verscheidene monumentale boerderijen. het oudste monument is de romanogotische Stefanuskerk met een bijzondere, gekleurde gedenksteen op de toren. Evenals op andere torens in de regio is de windvaan een adelaar. Op het kerkhof staan enkele opvallende grafmonumenten waarvan een aantal met grafpoëzie.[2] De kerk is in gebruik voor de eredienst.[3]Oorspronkelijk was Noorddijk een van de kerspelen van et Gorecht. Tot 1969 was het de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, waarvan het gemeentehuis in Ruischerbrug stond, en die wat merkwaardig tussen de toenmalige gemeenten Groningen aan de ene kant enAdorpBedumTen Boer en Slochteren zat ingeklemd. De gemeente was slechts enkele kilometers breed maar zo'n 10 km lang. BijNoorderhoogebrug was de gemeente zelfs slechts 20 m breed.
Rond het dorp is een groot natuurgebied ontwikkeld: Kardinge.[4] Van dit gebied maakt het Bevrijdingsbos onderdeel uit, een blijvende herinnering aan de bevrijding van Groningen in april 1945 door de Canadezen.[5]
De naam van het dorp verwijst volgens sommigen naar de noordelijk van de stad Groningen gelegen dijk, die deel uitmaakte van Innersdijk. Volgens anderen is het een referentie naar de dijk die de directe omgeving van Noorddijk verdeelt in een Noorder Polder (met daarin de Noordermolen) en een Zuider Polder, namelijk de Stadsweg. Noorddijk staat dan voor "ten noorden van de dijk."
De weg van Beijum/Kardinge naar Noorddijk. Rechts ligt de wijk Waterland


2 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Op grond van een protocol uit 1618 wordt aangenomen dat St. Stefanus de patroonheilige ervan was. Dus het is niet zeker dat die kerk aan meneer Stefanus was gewijd.
De inwijding door mevrouw Ulgers had er ook mee te maken dat in dat jaar de vrede van Münster werd gesloten. Aangenomen wordt dat dit de aanleiding was om de houten toren te vervangen door een van baksteen.
Als het gemeentehuis in Ruischerbrug stond (en nog steeds staat) kun je moeilijk zeggen dat Noorddijk de hoofdplaats van de gemeente was, hooguit de naamgever.
Ik zou eerder de vorm dan de inklemming van de gemeente merkwaardig willen noemen, dat was ook de reden dat bij de annexatie Beijum en stukken van Adorp van de buurgemeenten werden overgenomen. De oorzaak van die merkwaardige vorm zit hem in de ontwikkeling van de hamrikken buiten Stad, waarvoor ik graag verwijs naar 'Een kronkelend verhaal' van Jan van den Broek. Een must voor iedereen die zich voor de geschiedenis van onze saksisch/friese provincie interesseert.

Anoniem zei

begraafplaats noorddijk is vol; uitbreiding is te duur, zo heeft gemeente vorig jaar besloten.