zaterdag 4 april 2015

EEN HOEFIJZER AAN DE MUUR

Zullen ze echt geluk brengen? Of is het een gevalletje bijgeloof?


De blogger weet in elk geval van een Beijumer dat die een hoefijzer aan de binnenkant van z'n voordeur heeft hangen. Daar is nog nooit ingebroken en ook zijn er nog geen lelijke dingen gebeurd.
Maar ja, er zijn zoveel huizen zonder hoefijzer die nog nooit ongewenst zijn bezocht. Op de foto zien we een hoefijzer tegen een buitenmuur ergens in de Froukemaheerd. Het ding zal er niet voor niks hangen.
Hoefijzer Geluk? WAAROM DENKT MEN DAT EEN HOEFIJZER GELUK BRENGT 
Je ziet heel vaak hoefijzers gespijkerd boven de ingang van stallen. Zelfs zeelieden bevestigen hoefijzers wel aan de mast van hun schip, en Engelste taxichauffeurs schijnen het bijgeloof te hebben dat wanneer er een U in hun nummerbord voorkomt, zij geluk in het leven zullen krijgen. Maar niet voor iedereen is een U beschikbaar, en daarom zie je ook vaak een hoefijzer op de gril van een auto bevestigd. In al deze gevallen heeft het hoefijzer dezelfde betekenis: het beschermt en brengt geluk. Maar waarom denkt men dat? Dit bijgeloof komt uit een ver verleden. 

Een hoefijzer wordt van ijzer gemaakt, en toen dat materiaal nog maar net bestond zag men het als toverkracht dat het vervormd kon worden als het gloeiendheet werd gemaakt. En nog veel magischer vond men het dat het, als het uit het vuur direct aan de paardenhoef werd genageld, het het dier geen pijn deed. Men zag het als een soort tovenarij, en met tovenarij kon je boze geesten en duivels op afstand houden. En daaruit is het symbolische idee voortgekomen dat een hoefijzer beschermt. Maar een hoefijzer beschermt natuurlijk ook letterlijk: tegen de hardheid van de grond. Ondanks dat er zo'n 500 kilo op staat, slijt een ijzer nauwelijks en vervormt het niet. Paarden-encyclopedie

2 opmerkingen:

Anoniem zei


En dan zijn er altijd nog mensen, die hun geluk zelf niet gunnen.

Ze hangen de hoefijzer heel bewust op, met de opening naar beneden.

Eigenwijsheid of domheid....

Willem Pauwelussen zei

In nogal wat fantasy kom je de notie tegen dat ijzer beschermt tegen zwarte magie. Maar of dit metaal inderdaad ondoordringbaar is voor gerichte astrale energie, ik zou het niet weten.