dinsdag 2 december 2014

UIT DE OUDE DOOS (226)

Bovenstaande luchtfoto komt weer uit het Jubileumboek van Patrimonium in het kader van het 100 jarig bestaan van deze woningbouwvereniging.
We zien de noordoost kant van de net nieuw gebouwde wijk Beijum zoals die er beginjaren tachtig bijlag.
Op de voorgrond, en corrigeer de blogger als hij het verkeerd ziet, loopt een uiteinde van de Zuidwending. De kriskras gelegen huizen helemaal vooraan moeten dientengevolge wel bij de Wibenaheerd horen. Daarboven liggen de Boelema- en de Hylkemaheerd gebroederlijk naast elkaar. In het midden is een groene open vlakte te zien, het kan niet anders zijn, of school- en buurtcentrum De Kleihorn moesten hier nog worden gebouwd. Daar weer linksboven zien we een groene ronding in de Jensemaheerd, wat daar tegenwoordig staat, zou ik zo niet weten. Bijna linksboven is nog een stukje Amkemaheerd (wijkring) te zien.

Aanvullingen/correcties naar Beijumnieuws@ziggo.nl of reageer hieronder.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

volgens mij zie je de kleihorn nog net liggen, het stuk groen is volgens mij het oude hondenveldje

Anoniem zei

Volgens mij zie je rechtsboven de jensemheerd, fultsemheerd en boelemaheerd. En dan linksboven stukje kleihorn nog. In elk geval de boederij die aan de overkant van de sloot van de jensemaheerd ligt.

Remko zei

dat stukje groene ronding is nu een voetbalkooi en verder nog steeds een stukje groene ronding (tussen jensemaheerd en fultsemaheerd). De kleihorn is al wel te zien (linksonder de groene ronding).

Anoniem zei

Interessant zijn ook de historische, smalle verkavelingsstroken landbouwgrond rondom de wijk, boven en rechts op de foto. In de vroege middeleeuwen is op die wijze de ontwatering van de natte kleigronden aangepakt, en was landbouw mogelijk.
Gelukkig is deze opstrekkende percellering in het Woldstreek-landschap noordoostelijk van stad nog steeds herkenbaar; boeiend voor recreant, bruikbaar voor de boer.

Henk Lankamp zei

De 'Zuidwending' heet volgens de legger van waterschap Noorderzijlvest 'Noorddijkstermaar', en het stukje op de foto 'Gaalkesloot'. Die laatste loopt onder die naam weer verder naar boven naar de boerderij, en om de wijk heen weer naar links tot aan de Beijumerweg.

Zie 'legger watersysteem' op:
https://www.noorderzijlvest.nl/regel-infobalie/meer-info-pagina/legger/

Anoniem zei

De huizen helemaal op de voorgrond is de Nijensteinheerd!