maandag 1 december 2014

NU NOG EVEN DE VERVUILENDE DIESELS VAN DE WEGEN WEREN


Door Willem Pauwelussen


Met het oog op het Euvelgunnetracé, dat het verkeer uit richting Duitsland direct naar de Oostelijke ring zou leiden, en de (overspannen) verwachting van 10.000 woningen, op korte termijn in Meerstad te bouwen, was duidelijk dat de al die kruisingen met verkeerslichten tot een verkeerstechnische ramp zouden leiden. Dus werden gedeputeerde Bleker en wethouder Dekker maar ook diverse projectleiders op het inspraak-pad gestuurd.

In volle zalen werden lichtbeelden vertoond en gaven allerlei deskundigen toelichtingen. Het is inmiddels alweer zeven jaar geleden dat het circus losbarstte. De voetgangersloopband bij de Hunze is wegbezuinigd en de problemen met de files op de Rijksweg zijn nog verre van opgelost, maar de verkeerslichten zijn verdwenen. 
Niet alleen fietsers, ook allerlei gedierte mag veilig oversteken, en als slot van de gehele operatie wordt de geluidswal nog eens mooi aangekleed met boompjes. De graafauto harkt de grond weg, boompje wordt neergezet en maar weer verder naar de volgende. Hartstikke goed, want die bomen trekken de CO2 uit de lucht die de auto’s erin hebben geblazen.

Misschien dat Groningen, in navolging van Utrecht en Rotterdam, de vervuilende diesels van de drukke wegen zou kunnen weren, dan wordt het niet alleen mooi, maar ook nog stukken gezonder wonen in stadsdeel Noorddijk (tegenwoordig merkwaardigerwijs Oost geheten).

Geen opmerkingen: