maandag 8 december 2014

HEERLIJK, LEVE DE KLOOF TUSSEN HET NOORDEN EN HET WESTEN

 "Zolang de kloof met de rest van Nederland niet kan worden gedicht, is dat het enige waar ze in het Noorden nog op hopen".


Het is een beetje zielig voor Noord Nederland, maar we lopen hier meer en meer achter bij de Randstad. Dat ligt niet aan ons, slachtoffers die in het noorden woonachtig zijn, maar aan die brute westerlingen die ons links laten liggen.

Twee maanden geleden deed een artikel van afscheid nemende Ana van Es in de Volkskrant veel stof opwaaien. Lees hier. Ach, wat heerst er toch een gapende kloof tussen de Randstad en Noord Nederland.
Heel erg, vindt u niet, er zijn mensen in Den Haag en omgeving die heel dom vragen of je misschien blijft logeren als je daar voor iets op bezoekt komt. Hoe durven ze! Voor van Es draait levensgeluk, aansluiting hebben en welvaart om geld en middelen. Lees het artikel en verbaas u.

Verslaggeefster Karin Sitalsing nam het vandaag op voor Ana van Es. Want oei oei, wat kreeg die een lading donkere wolken over zich heen n.a.v het gewraakte Volkskrant-artikel. Hoe durf je Van Es van natrappen te betichten, terwijl nota bene Sitalsing herself het met haar eens is. Hoe Karin Sitalsing dit onderbouwd? Nou, indringend.
Er zijn nota bene westerlingen die met de trein naar Assen komen omdat ze denken dat ze daar niet kunnen parkeren!
De Kloof bestaat. De Kloof wordt steeds gapender. Schrijft ze. Ach, gutsie. Zie nogmaals het artikel, activeer de link.

Hilarisch, er zijn verslaggevers in het westen die vragen hoe je toch voor de landelijke pers kunt schrijven terwijl je in het noorden woont? Karin heel boos: WIJ HEBBEN HIER INTERNET HOOR!
Gevalletje Koefnoen.

De uitsmijter van het artikel van vandaag: Ik ken Groningers die zeggen dat ze trots zijn op waar ze vandaan komen, trots zijn op hun taal, maar die toch snel Nederlands gaan praten als de trein Zwolle voorbij is, ook als ze maar met zijn tweetjes zijn. Ik ken Friestaligen die hun kinderen bewust Nederlandstalig opvoeden, ‘omdat ze dan later verder komen in het leven.’ Waarom, waarom??? We willen anders zijn, maar toch hetzelfde? We willen er niet bij horen, maar o wee als die ander zégt dat we er niet bij horen, want dan wordt het matten? Zoiets? Wie legt het me uit?

Is het de kloof tussen journalisten en het 'gewone volk?' Ik ben trots op mijn Groningse achtergrond en ik voed m'n kinderen Gronings, Nederlands en Engels op qua taal.

Wat een huilverhaal van de dames Van Es en Sitalsing. Er zijn mensen in de VS die menen dat Kopenhagen de hoofdstad van Holland is. So what?  Is het nou zo kwetsend dat er mensen in de Randstad leven die denken dat we hier geen internet en/of parkeerplekken hebben? Is dat ons probleem hier in het noorden? Waar maak je je druk om!

Als professionele hulpverlener ben ik werkzaam geweest in de junkie-klinieken van Beilen en Veenhuizen. Ratjes uit het westen zijn naar het platteland van Drenthe overgebracht om het hectische en dolgedraaide westen te ontlasten van hun aanwezigheid. Iets om over na te denken.

Leve de uitgestrektheid, eenzaamheid en verlatenheid van het noorden. Alsof dat minder is dan de opgeklopte zelfvoldane ("we hebben gelijk") opinie van twee zielig roepende (schrijvende) dames over een zelfbedachte en subjectieve "kloof."

15 opmerkingen:

Adriana zei

Je hebt helemaal gelijk. Maar helaas ben jij maar een onbeduidende blogger en zijn de zeikwijven verbonden aan de Volkskrant over een kloof gesproken Johan

Anoniem zei

De volkskrant is geen krant voor gans NL maar louter voor de randstad en daar zit hem de kneep.

Anoniem zei

Wat mv Van Es in haar stukje in de Vk gemakshalve vergeet is dat eerst 'het Westen' hier alles dood heeft gemaakt, bijvoorbeeld als het gaat om oorspronkelijk bouwen. Dus met name scheepsbouw. Bruggen mochten niet verbreed worden, milieunormen etc. Geef die kunde dan maar aan andere landen die die regels niet hanteren... Dus halen we casco's uit het oostblok of zelfs azie. Als ze tenminste niet te breed zijn... en exporteren we de kennis. Is dat wat om trots op te zijn?

En een slachtofferrol??? Nee, noorderlingen zijn geen marokkanen. Ze zijn echt de dupe van het uitzuigen van de westerse 'machthebbers'. Met als letterlijk gevolg de aardbevingen.

Maar ik lees niet dat mw Van Es een hekel heeft aan het noorden. Wel dat 'het noorden' zich dociel laat wegzetten. Ik hoop dat het noorden zich sterk gaat inzetten voor schaliegaswinning in het westen voor de toekomst.

Kees K.

Retje zei

Het zegt meer iets over de algemene ontwikkeling en kortzichtigheid van mensen in het westen. Ik scheer niet iedereen over een kam, want in het westen wonen ook mensen die wel hun hersenen (kunnen)gebruiken. En ook daar woont veel import uit het noorden die natuurlijk wel beter weten.

Anoniem zei

laat die kloof maar mooi verder bestaan.
zij daar en wij hier.
lekker rustig naar verhouding, toch :-)???

Anoniem zei

Als journo's met z'n allen denken dat er een kloof is tussen het noorden en het westen, dan is die er.

emmy zei

En een slachtofferrol??? Nee, noorderlingen zijn geen marokkanen.

waar slaat dat nou op. Waarom zijn er altijd toch mensen die zo nodig bij bijna alles wat ze zeggen een rasistiche opmerking moeten maken.

Dus kees als je me dit uit kunt uitleggen dan zou ik het prettig vinden. Wat hebben marokkanen met die 2 stomme journalisten te maken?

Amanda zei

Het ergste is dat ze geen spoor van twijfel lijken te kennen, ze concluderen het, schrijven het op en dus is het waarheid. Misplaatste arrogantie ten top. Teiltje aub.

Anoniem zei

Ik snap dit blogbericht en de al even harde reacties op de stukken van deze journalisten niet.

Er worden in de stukken mensen opgevoerd die niets van het noorden weten ('Zijn er wel winkels in Assen?'). Deze en andere voorbeelden worden opgevoerd door de verslaggevers.

Er zijn dus mensen die zo denken. En de verslaggevers schrijven het op. Dit betekent toch niet PER DEFINITIE dat de verslaggevers het hiermee eens zijn?

Volgens mij neemt Karin Sitalsing het juist op voor het noorden.

Lezen jullie de stukken eigenlijk wel?

Kees Huizenga zei

Lees hier de reactie op poten van de Commissaris van de Koning, de heer Max van den Berg, en noordelijke kopstukken vanuit het maatschappelijk middenveld:

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=142391

Zie het pdf-bestand in dit nieuwsitem.

"De brief die de Volkskrant weigerde", als reactie op de bovengenoemde dames van de Volkskrant.

Ik herinner mij nu een enorme blunderuitspraak in de VK van vorige week donderdag: "Soms zijn gevoelens feiten." Vanuit de St. BIB.

Gevoelens die op drijfzand zijn gebaseerd, kunnen per definitie nooit feiten zijn. Het is totale onzin! Exit. Niet serieus nemen. Er boven staan.

Anoniem zei

Goed stuk van van Es. Alleen: het barst in het Noorden van de slechte lezers. Treffend citaat: 'te veel eigenwaarde geldt in deze regio als sociale doodzonde.'

(rené)

Johan Fehrmann zei

De harde reacties verbazen me evenzeer, opmerkingen als 'stomme journalisten'zijn weinig verheffend en niet ter zake doende. Na het lezen van beide epistels begon het te kriebelen en wilde ik een 'tegengeluid' laten horen. Die is wat scherp gesteld, maar ik ga er altijd vanuit dat journalisten tegen een pittig tegengeluid moeten kunnen, ze verkondigen het evangelie immers niet. Dat verkondig ik ook niet, ik kan alleen maar zeggen dat ik na bezoekjes aan de Randstad altijd weer blij ben in het Hoge Noorden terug te zijn, wat een rust en ruimte. Het problematiseren van het 'het noorden' vond en vind ik zwaar overtrokken. Daarom het tegengas om de zelfverzekerde meningen een beetje op de hak nemen. Anoniem van 22.03 uur, waarschijnlijk een collega(...) verkondigd dat er niet goed wordt gelezen, maar dat Sitalsing juist opkomt voor het Noorden. Tja, daar zit weer het belerende in.
Iedereen leest artikelen op zijn of haar eigen manier. Zo ook dit blogbericht, die is vanzelfsprekend absoluut niet lelijk of hatelijk bedoeld, ik heb beide dames wel eens gesproken en het contact was vriendelijk, zoals het hoort. Daar gaat het niet om.

Het is zonder meer een interessante discussie. Deze blogger vraagt zich nav van genoemde reactie (22.03) af waarom Sitalsing überhaupt voor het noorden zou moeten opkomen. Dat is m.i. helemaal niet nodig, het is prettig wonen hier. Dat 'opkomen' veronderstelt juist de bevestiging van noordelijke achterstand en zieligheid. Het bevestigd juist m'n kritiek.

Niet dat er niks mis is in het noorden, maar dat is in het westen ook en wellicht des te meer het geval. Denk aan de verhitte Pieten-discussie, de hogere spanningen tussen bevolkingsgroepen in oude stadswijken, de grotere aanhang van de PVV...In het noorden hebben we deze verhitting gelukkig een stuk minder. Ik bekijk deze kwestie ("kloof") niet alleen sociaal-economisch, maar even zozeer sociaal emotioneel.
Blijf aub dit soort epistels schrijven, het maakt blijkbaar wat los bij de mensen.

Discussieer eventueel prettig verder, maar termen als 'stomme' en 'zeikwijven' worden niet meer getolereerd.

Kees Huizenga zei

Vooruit, hierbij de link van de "brief op poten" vanuit Noord-Nederland; zeer waarschijnlijk opgesteld door een topambtenaar van het Provinciehuis, afdeling Economische Zaken, en ietwat bijgeschaafd door de ondertekenaars:

http://www.rtvnoord.nl/content/pdf/krachtvnoorden.pdf

Getiteld: "Noord-Nederland: land van ongekende kracht".

Deze brief heeft geen datum, maar hij is vandaag naar de media verstuurd. Dus op 9 december 2014.


Noot

De heer mr. Arie Wink van het NNT was vroeger Algemeen-Directeur van de dienst RO/EZ. Zeer opvallend is dat oud-wethouder drs. Willem Smink niet tot de ondertekenaars behoort. Als voorzitter van de RvB van de NHL Hogeschool in Leeuwarden. En waar is de handtekening van drs. Henk Pijlman van de Hanzehogeschool (tevens oud-wethouder van de gemeente Groningen)?

Anoniem zei

Het meest beschamende voor Groningen heeft Ana van Es misschien wel wijselijk weggelaten: de plannen voor een zogeheten 'zweeftrein', tussen Groningen en de Randstad.

(rené)

Anoniem zei

Beste Emmy, is 'noorderlingen' ook racisme?

Kees K.