donderdag 6 november 2014

STICHTING KENNISCENTRUM KRUIDENERVARING GRONINGEN

Kruidenvrouw Saskia Nieboer uit Beijum bestudeert al meer dan een kwart eeuw de werking van kruiden. Je mag haar zonder problemen een der meest deskundigen op dit gebied van Nederland noemen.
Binnenkort begint ze een kruidenstudiecentrum. Niet zomaar een kruidencentrum maar een Stichting Kenniscentrum Kruidenervaring Groningen. Wat een lange naam Saskia Nieboer. Vertel, wat is de bedoeling. Dit mailde ze:

Ja het is een hele mondvol maar dan heb je ook wat.
Sinds enkele weken is Groningen een bijzonder kenniscentrum rijker waar ook u mogelijk een steentje aan bij kunt dragen. Kenniscentrum kruidenervaring wil onder andere ervaringen met kruiden verzamelen, opslaan in een toegankelijke databank en doorgeven aan volwassenen en kinderen.
Veel mensen denken dat genezing uit de natuur een gepasseerd station is, terwijl er in de gezondheidszorg miljoenen bespaard zouden kunnen worden met preventie en ondersteuning door middel van geneeskrachtige kruiden.
Initiatiefneemster, kruidenvrouw Saskia Nieboer runt al 24 jaar een kruidenstudiecentrum in de stad Groningen en laat met de oprichting van dit kenniscentrum een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: “Heel veel mensen hebben ervaringen met de behandeling van allerlei eenvoudige aandoeningen  op natuurlijke wijze, maar hoe kun je die kennis toegankelijk maken voor anderen en bij voorbeeld ook voor professionals die werkzaam zijn in de gezondheidszorg?  Via onze databank kan men straks eenvoudige oplossingen vinden voor allerlei klachten, met kruiden uit de natuur om ons heen en gestaafd door ervaring. “

Op dit moment is de website nog niet in de lucht, maar kruidenervaringen (goede maar ook minder goede) zijn al van harte welkom op saskianieboer@gmail.com. De stichting is nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te helpen bij dit project.

Op bovenste foto staat de kruidenvrouw met een potje hop kruiden in haar winkeltje/workshopruimte De Groene Zon. Foto's links en rechts laten zien dat ze dit kruid aan het plafond laat drogen voor het verwerkt wordt.
Aan het extract van hop wordt een rustgevende en slaapverwekkende werking toegeschreven.[16] Met dit doel wordt het soms in thee verwerkt. Ook wordt het beschouwd als maagversterkend. Eén van de in hop voorkomende stoffen is lupuline, waarvan soms wordt beweerd dat het een oestrogene werking heeft. Wiki/Hop.

Geen opmerkingen: