zondag 21 april 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (144)


In mijn vorige bijdrage voor Beijumnieuws noemde ik o.a. de trage ontwikkeling van de knoppen van struiken en bomen. Maar een aantal dagen mooi weer kan daar snel verandering in brengen. Afgelopen dinsdag ging ik uiteraard weer kijken bij “mijn knop” van de gelderse roos. De afgelopen maand was de knop maar weinig gegroeid. De eerste weken was zo goed als geen groei te zien, een week geleden was de knop zichtbaar iets verder ontwikkeld en een paar aangename voorjaarsdagen hebben de gelderse roos zichtbaar goed gedaan. De foto’s werden gemaakt op 12 maart, 8 april en 16 april.

De lente is nu echt begonnen. Op de tuinen van De Wiershoeck en de Schoolwerktuin is dat duidelijk te zien en te horen. Zowel de tjiftjaf als de zwarte roodstaart waren hoorbaar aanwezig, maar ook mus, kool- en pimpelmees zag en hoorde ik meerdere keren. Drie verschillende soorten dagvlinders, honingbijen, een paar roodgatjes (een zandbij), hommels en enkele tientallen dovenetelwantsen lieten zich zien op deze zonnige, maar winderige dag. Echt opvallend was de massale aanwezigheid van huisjesslakken, ze zaten met tientallen (minimaal een paar honderd) op o.a. de stekelige takken van de rimpelroos en de egelantier. Er moet toch wel iets bijzonders te halen zijn op deze struiken, want en slak “klimt” toch niet voor zijn/haar (hermafrodiet) plezier in zo’n stekelige struik?  

Het duurt nog wel even voordat de gelderse roos gaat bloeien. De struik bloeit maar vrij kort in/omstreeks juni. De bloei is schermvormig en er zijn twee soorten bloemen. De kleine witte bloemen in het midden van het scherm zijn vruchtbaar, de grotere witte bloemen daaromheen zijn onvruchtbaar. Deze onvruchtbare schijnbloemen vergroten de aantrekkingskracht op bestuivers (insecten), in de kleine vruchtbare bloemen vinden ze nectar en stuifmeel. Nadat de bloemen zijn bevrucht groeien ze uit tot bessen, eerst zijn ze geel en later worden ze rood. De bessen zien er aantrekkelijk uit, maar de vogels laten ze voorlopig met rust. De bessen zijn bitter en giftig, pas nadat het flink heeft gevroren zijn de bessen eetbaar. Vooral lijsters en pestvogels komen dan eten van deze bessen.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig Luit !

Jan Bakker zei

De Dienst Groenvoorziening heeft hier een daar veldjes met o.a. hyacinten geplant; en natuurlijk komen die in dit jaargetijde uit de grond. Je zou zeggen een mooi gezict, zo' geel veldje. Nu ga ik regelnatig naar Beijum toe om daar de hond uit te laten in het park. Wat schetst mijn verbazing, na een dag hebben ze ALLE hyacinten geplukt, waarschijnlijk voor eigen gebruik ofzo. Dus ik even verderop kijken naar het volgende veldje, ja, hoor tot de laatste bloem geplukt. VOrige jaar ging het wat minder snel, toen stonden ze nog een week in het park. Bijna alle voorbijgangers plukken daar 10 tot 15 bloemen, ja, dan is zo'n veldje gauw leeg geroofd! Ook in De Hunze doen ze dat , maar in mindere mate. IK zeg er altijd wat van als zo'n onverlaat toeslaat. Je krijgt dan natuurlijk een grote bek terug, maar je moet dat soort lieden opvoeden. Van huis uit hebben schijnbaar een groot deel van de Beijumers niets meegekregen.Althans geen normen en waarden.