zondag 8 juli 2012

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (118)


In de provincie zie je soms een akker met bloeiende phacelia. Of men heeft langs de randen van een akker een strook van enkele meters breed ingezaaid met dit gewas met zijn blauwviolette tot helderblauwe bloemen. Ook op de Schooltuin staat een “akker” van enkele vierkante meters bloeiende phacelia en verder kom je het her en der tegen in een border tussen andere bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit Californië, waar hij op stenige berghellingen groeit. De plant komt in Nederland op sommige plaatsen verwilderd voor.

Phacelia wordt hoofdzakelijk gebruikt voor groenbemesting. Een voordeel van phacelia boven andere groenbemesters is dat er geen emelten in voorkomen, die aan de na de groenbemesting gezaaide gewassen veel schade kunnen veroorzaken. De emelt is de larve van de langpootmug. Ze eten alles wat ze tegen komen.

Maar phacelia is niet alleen een uitstekende groenbemester, de bloemen worden ook druk bezocht door allerlei insecten, zoals bijen, vlinders en vooral hommels. Op de Schooltuin staat in de buurt van de phacelia een “hommelhotel”, dus is het niet verwonderlijk dat je op een zonnige dag tientallen hommels druk rond de phacelia ziet vliegen. Ze hebben soms forse klompen donkerblauw stuifmeel aan de achterpoten. Phacelia is dan ook een echte “bijenplant”. Als de plant voldoende vocht krijgt wordt er veel nectar geproduceerd. De plant kan goed tegen droogte, maar dan wordt er echter alleen nog maar stuifmeel geproduceerd.

Uit de bloemen kunnen stoffen voor parfum gewonnen worden.

(Info: Wikipedia)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: