donderdag 9 februari 2012

SCHAATSEN SLIJPEN

Omstreeks kwart voor twaalf vanochtend viel, al fietsend langs de Emingaheerd, m'n oog op dit bordje. Toch maar even aanbellen, maar er werd niet open gedaan, en daarom alleen een foto. Een mooi prijsje voor het laten slijpen van schaatsen, normaal gesproken betaal je het dubbele. Maar goed, ik had willen vragen of er alleen hockeyschaatsen geslepen kunnen worden, dat lees ik althans op het bordje, of toch ook gewone Noren? Ik ben geen schaatsenslijper en weet derhalve niet of er verschil zit tussen het slijpen van verschillende schaatssoorten.
De winter duurt nog even en we hebben prachtig schaatsijs in en om Beijum. Hier, aan de Emingaheerd kunt u uw schaatsen laten slijpen, ik maak maar even zonder toestemming van de bewoner(s) reclame. Op Schaatsforum.nl staat dit
Schaatsen slijpen de 6 belangrijke punten.
1. Zet de schaatsen recht in het slijpapperaat.
2. Begin met de grove kant van de slijpsteen. Maak schuine streken, afwisselend van links naar recht en van rechts naar links. Slijp met een lichte druk gelijkmatig over de gehele schaatslengte, zo behoud u de ronding, waarin u schaatsen geslepen zijn. Gebruik bij het slijpen zoveel mogelijk de hele steen, zo blijft de steen langer vlak, waardoor het resultaat beter wordt.
3. Voel na enige tijd met de nagel of er een braam op het ijzer is gekomen.
4. Zo ja, stop dan onmiddelijk en keer de slijp steen om. Begin dan met de polijstkant van de grote steen de ijzers te polijsten. Maak rechte bewegingen, zodat de scheve krassen van het grof slijpen worden weggepolijst.
5. Pak een braamsteentje en druk het tegen de zijkant van het ijzer. Beweeg het steentje tegen de zijkant van het ijzer van voren naar achteren tot dat de bramen weg zijn.
6. Herhaal punt 4 en 5 minstens drie keer tot alle bramen verdwenen zijn. Nu kunt u de schaatsen weer uit het apperaat nemen en zijn ze klaar voor gebruik.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Shoetime slijpt alleen maar Noren

Alie zei

dacht juist dat ijshockey en de (moderne) kunstschaatsen precies in het midden van het ijzer hol was.. Weet ook niet hoe dat zit precies, maar dat is wat ik altijd te horen heb gekregen vroeger.. Dat vergt dan weer een specifieke manier van slijpen lijkt me... Geen idee of dit klopt, heb google nog niet geraadpleegd.

Anoniem zei

dit bord is van vorig jaar de prijs is nu 7.50 wat nog goedkoop is en je hoeft er niet dagen op te wachten als je s'morgens brengt kan je s'middags al weer halen