zondag 26 februari 2012

CARNAVAL IN BEIJUM

 Bovenstaande kop komt denk ik al vreeemd over. Het bestáát gewoon niet. Carnaval in Beijum. Nee, ik heb geen zin om een zuur stuk te schrijven, de mensen die gistervond in het Hof van Beijum een poging deden om carnaval te vieren hadden er duidelijk lol in. Wat zal je daar dan lullig of lelijk over schrijven? Een hartelijk ontvangst, gewillig op de foto gaan: leve de lol. Is daar wat op tegen, mijnheer de Blogger?
 Nee, helemaal niet. Ik kom alleen mijn beperking als Grunninger tegen in deze, als geboren noordeling heb helemaal niks met dit laten-we-leuk-doen-en-vind-je-ook-niet-dat-ik-er-leuk-verkleed-uitzie-feest. Het is wat voor verwaande zachte g-figuren uit Limburg en omstreken, zij die een week per jaar in de Oeteldonkerij, praalwagens, rare maskers, allaaf-geroep en klemzuiperij gaan. En dat met de meest vreselijke hoempapa-muziek erbij die er maar bestaat. Jahaah, zuiderlingen, jullie hebben héle grote bloemkolen, bij jullie staat op de keukendeur dat het altijd rozengeur is, en bij alle juffrouw's Jansen staat een paard in de gang. En Mien weet ook waar de feestneuzen verstopt liggen. Het is om jaloers van te worden hoe leuk, zuiderlingen!
Je moet altijd even wat zelfonderzoek doen als je zulke kritische beschouwingen op een hele bevolkingsgroep - in dit geval de zachte g-ers- loslaat. Ik geniet het hele jaar door van de pakweg 135 vreemde culturen die hier op de Beijumer klei wonen. Geen centje pijn. Maar ik zou echt onder de eczeem raken en zware kalmeringspillen moeten hebben als hier een week lang praalwagens, hoempapamuziek en klemzuipende zachte g-figuren door de wijk zouden hossen. Hoe kan dat toch?
Groningen is het land van 'doe even normaal.' Ik ben bevooroordeeld, maar misschien zijn de noorderlingen wel gewoon authentieker dan de zuiderlingen. Dat gedoe met die malle kleding en maskers om leuk te willen doen. Graag geen gezeur over dat wij Groningers geen gevoel voor humor hebben, en we nooit eens een keer gek mogen doen en uit de bol mogen gaan! Wij Groningers hebben gewoon geen behoefte aan nep-leukigheid. Wij hoeven niet te blèren dat we grote bloemkolen hebben, of dat we een paard in de gang hebben staan. Wij hoeven hier niet een week per jaar gek te doen, de gekte integreren we keurig verdeeld over het hele jaar. Carnaval scharen we in het noorden onder de noemers eelsk en aanstelleritus.
Beste mensen op de foto in het Hof van Beijum, trek het je niet aan, ik bedoel het niet zo negatief. Hopelijk zijn jullie lekker jullie dak uitgegaan.
Ik denk  dat we hier in het noorden grotere bloemkolen hebben dan in het zuiden. En ook hebben we veel meer paarden die in een gang of in een stal staan. Maar dat houden we mooi voor onszelf, dat hoeven we de wereld niet in te jammeren.
Ik heb een gegoogeld  op een carnavalslied uit 2012. Ik heb een gevonden waarin staat dat ze in het zuiden tijdens carnaval geen tijd hebben om te poetsen en te koken. Gewoon omdat het weer zover is, ze kunnen weer gaan springen voor hun ketelmuziek. En dat is nou precies wat ik bedoel. Bent u ook zo blij dat u gewoon in Groningen woont?
Vendaog höb iechgeinen tied
um te pótse, um te koke, veur de striek
want noe is 't weer zoe wied
um te springe veur dee ketelemeziek
http://maastricht.nieuws.nl/44948

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ah joh, daar zijn we hier veel te nuchter voor.

Anoniem zei

??????????????????
http://www.carnavalin.nl/groningen