vrijdag 3 juni 2011

VLIERBLOESEMS FLEUREN BEIJUM OP

Een van de mooiste uitingen van de lente vind ik altijd de vlierbloesem. Wat verspreidt die een aangename geur. En wat zien ze er altijd fris en feestelijk uit. Deze foto nam ik vlakbij de Boerderijum. Rechts van deze vlierboom loopt een wandel- en fietspaadje, en achter de boom links ligt de speeltuin van de Boerderijum.
Vlier (Sambucus) is een geslacht van snelgroeiende heesters of kleine bomen. In de lente dragen ze tuilen van witte of crèmekleurige bloemen, gevolgd door kleine rode, blauwachtige of zwarte vruchten. Ook komt er een vlier met paars blad en roze bloemen voor. Thee van de bladeren werkt bloedreinigend. Thee van de bloemen versterkt de afweer. Gekookte bessen versterken de stofwisseling en worden ingezet tegen ischias en reuma. Vlierbessensiroop is goed voor de keel bij een verkoudheid. Het helpt de koorts te onderdrukken bij griep.

Gekneusde bladeren bijeengebonden boven een deur of raam houden muggen op afstand. Kransen van vliertakken legt men over de hoofden van paarden om lastige vliegen op afstand te houden.
Lees verder op Wiki/vlier.

Geen opmerkingen: