dinsdag 29 december 2009

IK BEN TEGEN EN DAAROM VOER IK AXIE

Ze bestaan nog, de mensen die écht ergens voor staan. De waan van de dag gaat aan ze voorbij en aan hypes doen ze niet mee. Onwrikbaar is hun geloof in hun mening. Het Eigen Heilige Gelijk heeft een onaantastbare monopoliepositie, zij hebben gelijk en andersdenkenden zitten daarom onbetwist fout.

Aan de Boelemaheerd staat een huis waarvan zo'n beetje alle ramen en de voordeur volgeplakt zitten met Eigen Gelijk-Teksten. Nederland is een No Way Land, Nederland is Waardeloos, De Staatskas is Leeg, Stop Fout Vlees, Stem Niet, het is een greep uit de schreeuwende teksten. Niet vergeten: Amerika met je Hamburgers, Bah, en Amerika Waardeloos.
Je waant je in een anarchistisch museum
als je vlak voor de ramen staat. Over anarchisme gesproken, kent u de verhalen over de vele ruzies die in de jaren zeventig heersten op de anarchistische camping in Appelscha? De anarchisten, die geen leiding boven zich duldden, bestreden elkaar op leven en dood om leiderschap, macht en superioriteit.

Ik weet niet of lezers vroeger wel eens in de Mensa van Vera in de Oosterstraat kwamen. Regelmatig zag ik daar de poster 'Stem niet, denk zelf' hangen. U ziet hem links voor het raam geplakt. De krankzinnigheid ten top.
Degene(n) die deze leus bedacht heeft/hebben zijn zich waarschijnlijk niet erg bewust geweest van de tegenstrijdigheid en het paradoxale karakter ervan. Eigenlijk hoef je niet zelf meer te denken, dat doen de bedenkers van deze leus/spreuk wel voor je. Alsof je niet kunt denken én stemmen. Je zou kunnen stellen dat de bedenkers van de leus zelf niet erg goed hebben nagedacht. Want waarom moeten ze voor anderen denken? We kunnen toch zelf wel bepalen of we gaan stemmen of niet? Denk eerst eens na zeg voordat je zulke nonsens bedenkt!

Maar het heeft iets, dit soort types en aanverwante leuzen, vindt u niet? Het maakt de wereld overzichtelijk, je hebt de good guys(in elk geval deze bewoner) en de bad guys. Ik weet niet wat ik liever heb, de populistische en hypegevoelige zwevers of de dogmatische en vastgeroeste horizontalen. Een beetje een halfslachtige opstelling van mij, vindt u niet? Nee, dan liever onze Boelemaheerder, die staat tenminste 100% voor zijn zaakje.

34 opmerkingen:

Anna van Dam zei

Stem niet en denk zelf

Voor mij betekent dat je niet teveel van de macht kan verwachten en zelf elk moment bij je zelf kan nagaan wat waar is en niet en welke acties de juiste zijn.

Dus niet 1x per jaar je macht uit handen geven en geloven dat het dan wel goed komt.

Politici beloven van alles in verkiezingstijd maar elke keer zijn de kiezers weer teleurgesteld.
Vraag dan maar eens welk mechanisme daar achter zit.

Anoniem zei

flauwekul om te stellen dat je de macht uit handen geeft als je gaat stemmen. Kinderachtig om dat om te draaien en te denken dat als je niet stemt je dan de macht houdt.

Wouter Elstgeest zei

"je kunt niet teveel van de macht verwachten". Okay, en *dus* moet je niet stemmen en 'de macht' dan maar carte blanche geven?

Juist niet; lijkt me. Niet stemmen om die reden is vluchtgedrag, als je het mij vraagt...

Anoniem zei

In Iran denken de bewoners vast van alles. Konden ze maar eerlijk stemmen..

Anna van Dam zei

Je kan ook wel gaan stemmen maar tegelijk er niet teveel van verwachten en je macht uit handen geven. Nederland kan eigenlijk ook weinig beslissen en moet meelopen met de grote corporaties om de economie in stand te houden.

Wist je bv. dat Nederland een echt vestigingsland van multinationals is omdat zo geen belasting betaalt hoeft te worden.

Ondanks dat ik ga stemmen denk ik zelf.
De leus is een provocatie die stemt tot nadenken.

Anoniem zei

De opdracht om spontaan te zijn maakt je niet spontaner. De opdracht om zelf na te denken maakt niet dat je na gaat denken.

Anna van Dam zei

ok een speciale voor de puber onder ons:

Stem en blijf dom!

Anoniem zei

Voor de hoogontwikkelde dame hierboven: in dictaturen krijg je opdrachten...
Iets voor u?

Anna van Dam zei

trouwens is heel veel van de agenda van deze ouderwetse axievoerders nu problematiek die op de kaart wordt gezet door alle wereldleiders.

De geitenwollensokkenfiguren van de jaren '70 die in een verdomhoekje zaten waarschuwden altijd dat we niet zo konden doorgaan met consumeren, individualiseren enzovoorts.

Maar nu is dat in een hip en vrolijk jasje gestoken en hebben we milieutax, vliegtax, co2-uitstoot wat je kan kopen van andere landen:
Rare oplossingen in vreemde tijden.

Anna van Dam zei

Leven wij niet in een dictatuur?

De overheid schrijft ons toch ook voor hoe wij moeten leven en denken?

Maar dat noemen we democratie.

Anna van Dam zei

oh nog vergeten de verwijderingsbijdrage....

onze computers belanden op een schroothoop in Afrika.

We leven echt in een vrij land;)

Eigenlijk begrijp ik niet waarom mensen zich zo druk maken om landen heel ver weg waar ze nooit geweest zijn en de geschiedenis niet van kennen.

Anna van Dam zei

Ik bedoel wil je echt de iraanse vrouw van haar hoofddoek bevrijden?

Moeten de mannen in Afganistan hun baard mogen afscheren?

Zijn dat issues of afleidingsmanoeuvres voor het volk.

Elly zei

Stem niet denk zelf.
Stem wel want dan denk je zelf.
Want je kunt wel denken ik bemoei me niet met de politiek. De politiek bemoeit zich wel met jou.
En juist door te stemmen laat je weten hoe je er over denkt dat is democratie.
Soms vind ik deze site zo beperkt maar goed het is dan ook geen officieel orgaan.Maar een ijdele burger die net als zovelen blogt.
Niks mis mee dat mag! Ook dat is democratie.

Kees Huizenga zei

Over VERA

Van de jongerenvereniging VERA van de jaren zeventig herinner ik mij twee invloedrijke personen. Sander Doeve, student psychologie, namens het bestuur van VERA mede actief in de USVA (Universitaire Stichting VormingsActiviteiten) en later raadslid namens de PSP.

Zie: http://www.grunn.nl/fotoalbum/?action=pics&id=79&cid=20 (een foto uit 1978)

Sander Doeve heb ik in 1973-1974 meegemaakt in de USVA. Als bestuurslid van de V.C.S. Hendrik de Cock. Ik weet niet hoe het verder is gegaan met Sander Doeve. Hij was een man met veel humor. Was gemakkelijk in de omgang. In de gemeenteraad sprak hij de aanwezigen aan met “beste vriendinnen en vrienden”.

De andere persoon is Syp Wynia (1953), student sociologie, actief bij VERA en later bij het cultureel jongerencentrum SIMPLON; vervolgens (kunst)redacteur van het Nieuwsblad van het Noorden; daarna bij Het Parool. Syp Wynia was in zijn studententijd eveneens links geörienteerd (PSP, geloof ik). Syp Wynia is nu redacteur, columnist en commentator van Elsevier.

Zie: http://www.elsevier.nl
En: http://nl.wikipedia.org/wiki/Syp_Wynia
Ten slotte: http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Columns-Syp-Wynia.htm

Syp beweegt zich thans op de uiterst rechtse flank van het politieke spectrum. Dicht in de buurt van de PVV of de aanhang van Hans Wiegel binnen de VVD. Syp gelooft niet in de multiculturele samenleving. Zie zijn columns.

Het VERA van de jaren zeventig was behoorlijk politiek-links geörienteerd. Daarnaast was er een anarchistische stroming, waar de getoonde poster naar verwijst.
Ik ben vroeger nauwelijks naar de mensa van VERA geweest. Ik voelde me daar niet thuis. Het gebouw stonk en de sfeer was rommelig. Het eten was slecht, evenals de bediening.

VERA bediende zich ook van "progressief" taalgebruik. Actie werd geschreven als "axie"; seksueel als "sexueel"; anarchistisch als anarchisties; democratisch als "demokraties"; feministisch als "feministies", etc. Voor mij onverteerbaar Nederlands...

Anna van Dam zei

Bediening in de mensa???

Een gaarkeuken waar ook daklozen gebruik van maakten, zat altijd vol in mijn tijd. Zilvervliesrijst en salade en iets anders als vleesvervanger....volwaardige maaltijd.

heel sociaal en jammer dat het niet meer bestaat.

Anoniem zei

Wat is er ijdel aan bloggen en aan deze blogger? Ik weet niet eens hoe die er uit ziet. Beperkt? Man, veel informatiever en breder dan "officiele organen" als de wijkkrant of Regiokrant

Frank zei

Anna, de maatschappij dat ben jij, jouw wereldbeeld zegt iets over hjouw. Jij leeft misschien in een dictatuur maar ik niet. Ik eet wat ik wil, ik vier vakantie waar ik wil, mijn kinderen gaan naar een school met vrije keuze.Ik stem wqaarop ik wil en surf naar sites waarheen ik wil.Wat laat jij je allemaal voorschrijven, arme!

Anna van Dam zei

Precies, een kwestie van perceptie dus.

Anna van Dam zei

En ik en ik en ik kan doen wat ik wil.....dat is jouw ultieme vrijheid?

brrrr....en dan noem je mij arm

Frank zei

Ik ben onderdeel van wij. Iedereen heeft hier recht op vrije schoolkeuze, vrijheid om je zender uit te kiezen waar je naar kunt kijken, vrijheid van baan of uitkering. Ook jij mag zomaar naar deze site surfen en kijken. Wat ben JIJ vrij. En ikke gelukkig ook. Ultieme vrijheid maakt jij er weer van, maar je hebt de vrijheid dat te doen. Arme ziel.

Anna van Dam zei

Je bedoelt dat men eerst naar school gaat,tv kijkt, dan werkt of het met een uikering doet, en op het internet surft.

En de keuze binnen dit pakket noem je vrijheid.

Maar de kaders zijn gezet, waar binnen jij en ik ons begeven.
Dat kan je vrijheid noemen en ook dictatuur, dat zit 'm in het perspectief.

Anoniem zei

Niet zo slachtofferig mevr van Dam. De kaders zet je zelf. Ik kan een studie gaan volgfen of niet. Tv kijken of niet,emigreren of niet, kinderen willen en krijgen of niet. Zet uw hart open en laat uw enge denkkaders los!

Kees.K zei

Ik denk dat als niemand stemt, er niets verandert. Het spel staat al lang op de wagen, geen menner die de route ('beheers het volk') kan veranderen. Neem maar die opkomstcijfers: we leven in een democratisch stelsel, maar als minder dan 50% komt om te stemmen, dan wordt daar nooit de consequentie aan verbonden dat stemmen democratisch besloten niet meer hoeft.

Anoniem zei

Wat een paar teksten wel niet los maakt bij mensen.
Dus de bedoeling van de bewoner(s) iets losweken en iets om over na te denken heeft zijn doel bereikt. En hier in het klein worden ze het al niet eens, laat staan in Den Haag, waar ze ook nog een achterban hebben.

Gerda

Anna van Dam zei

Het is vloeken in de kerk als ik zeg dat we weinig vrije keuze hebben. Misschien is alleen de manier van beïnvloeding als een land als de onze subtieler dan een land als Iran.

Bovendien denken we nog dat we superieur zijn aan andere culturen en wij daarom in vrijheid leven en anderen niet.

Anna van Dam zei

Ik zou een hele sneue film kunnen maken dat iedereen zou denken, dat land moeten we bevrijden, dat is daar verschrikkelijk. Er zijn genoeg misstanden hier in Nederland waarvan op een rijtje gezet in het buitenland mensen kunnen denken dat we absoluut niet vrij zijn.

Anoniem zei

Ik (René) heb het ff uitgezocht. Het gaat hierom:


Vrijdag 10 januari gaat er een verkiezingskampagne van start onder de naam "StemNietDenkZelf" We willen bereiken dat er een brede discussie ontstaat over de voor en nadelen van niet stemmen, de argumenten en alternatieven.

Er gaat die dag ook een website online: www.stemnietdenkzelf.nl
waarop eenieder zijn mening over dit onderwerp kwijt kan.

Vanaf vrijdag zijn er bergen posters en stickers verkrijgbaar bij het Fort van Sjakoo, de Vrankrijk, de Bollox, de Mollie en op de Plantagedoklaan 8-12, allen te Amsterdam. Ze worden ook landelijk verspreid naar een aantal steden.

Je kunt altijd een mailtje sturen met een verzoek voor een x aantal
exemplaren, die zullen dan opgestuurd worden.

De text op de posters en stickers is: "als verkiezingen écht wat zouden uitmaken dan waren ze allang verboden!", met het web-adres, of: "Stem niet Denk zelf!", tevens met web-adres. Formaat is A1 en doet het goed
op alle verkiezingsborden.


e-mail: denkzelf@StemNietDenkZelf.nl

website: http://www.StemNietDenkZelf.nl

(René)

Karin.P. zei

Goed werk Rene !!!

Anoniem zei

Vind je, Karin P? 10 januari is op een zondag, het geknipte en geplakte stuk van Rene is al jaren gedateerd

g.w. zei

Linkse partijen samen en rechtse partijen samen moeten elk met een eigen regeerprogramma komen. Voor de verkiezingen.VOOR DE VERKIEZINGEN!. Dan kun je echt nadenken en Kiezen. Als je nu links stemt kan het zijn dat ze na de verkiezingen met een rechtse partij gaan regeren, met alle inlever-rituelen van dien. Dat maakt alles ZO ongeloofwaardig dat de kiesgerechtigden niet meer gaan stemmen. Een kiesdrempel, wat heb je aan kleine partijen die bij een regeer-accoord,in verhouding, veel te veel macht naar zich toetrekken voor een "meerderheid". Een distrikten-stelsel brengt meer Noorderlingen in het parlement. Dichter bij de kiezer en beter ter verantwoording te roepen. Denk ik nu? Droom ik?
g.wanders.

Kees.K zei

Ja, g.w., je droomt. Wat maakt zo'n programma nou uit? Je legt zelf al uit dat als men aan de macht komt in een gedeelde coalitie, er water bij de wijn komt. Of het nou van links of van rechts komt, maakt niet uit, het basisplan (regeeraccoord) moet wijken voor het partijbelang of een verengde visie op het 'nu' (een crisis, een aanslag, een milieu). Een districtenstelsel kan inderdaad meer noorderlingen in den haag brengen, maar is dat beter? En hoe zie je die verantwoording? Steniging in het dorp van afkomst?

g.w. zei

Ik had het over de kiezer, kiezen tussen twee (of drie) stromingen met VOORAF vastgestelde programma's is voor de kiezer in ieder geval duidelijker. Al die geloofjes en overtuiginkjes in de politiek dienen nu meestal alleen maar eigenbelang tijdens een verkiezing. Hoeveel christelijke, hoeveel socialistische,hoeveel liberale partijen hebben we nu al niet. Per partij zijn ze allemaal ontstaan uit 1 en dezelfde christelijke,socialistische en liberale leer. Dan de partijen nog die nooit het achterste van hun tong laten zien over sociale wantoestanden. Je komt denkvermogen te kort hoor. Ooit zullen de partijen gedwongen worden om de koppen bij elkaar te steken en dat is geen droom.
Leden van de P.S en raadsleden worden ook niet gestenigd.

Anoniem zei

Ik ben er helemaal voor dat we de opkomstplicht weer gaan invoeren. Krijg je een hogere opkomst en dus een meer representatieve volksvertegenwoordiging.

(René)

Kees.K zei

g.w., je toelichting kan ik wel onderschrijven, het zou veel en veel beter zijn als er in nederland minder partijen waren, wat mij betreft ook 2 of 3. Dan zou het wel zin hebben om programma's te lezen en van daaruit een keuze te maken in het stemhokje. Maar die situatie is er niet, dus toch wat dromerig naar mijn idee. Je begrijpt wel dat ik mensen niet wil stenigen, maar die verantwoording, hoe zit het daarmee? Mensen van de raad en GS 'nemen de verantwoording', maar blijven meestal zitten of laten hun achterban zitten met de rotzooi als het mis gaat. Daar moet ook wat aan gedaan worden toch?