maandag 16 november 2009

HET (NEIS)DAGBLAD VAN HET NOORDEN

Zo lang als ik kan lezen is het Dagblad van het Noorden in mijn leven. Herstel, ik bedoel natuurlijk het Neisblad. Al op 7 jarige leeftijd spelde ik de chocoladeletters op de voorpagina, het maakte diepe indruk. De krant was een huisvriend, een strenge schoolmeester en mijnheer pastoor ineen. Je had het ‘mannetje van de radio’ en het anonieme maar onwrikbaar gezag van de krant. Het leven was overzichtelijk met 2 televisiezenders en met het Neisblad. Er waren geen discussies mogelijk, het stond in de krant en wat in de krant stond was waar. Het waren heilige momenten op de dag als vader de krant las, hem storen was bijna een doodzonde. Er was nog gezag en er bestonden nog heilige huisjes, het was nog net voordat de provo’s en de nozems de beeldenstorm van de zestiger jaren ontketenden. Ik herinner me de indrukwekkende voorpagina’s na de moorden op Kennedy(22/11/’63) en Martin Luther King(4/4’68) en kan me de berichtgeving en foto’s van de Vietnamoorlog levendig voor de geest halen. De krant was geen lachebekje, de ernst van het leven domineerde de kolommen van het Neisblad. Ik herinner me één feestelijke extra editie op 25 juni 1988, de dag dat Nederland Europees kampioen werd. In de zeventiger, tachtiger en negentiger jaren kwam er een fikse kentering in mijn gezagbeleving van de krant. Het waren woelige, opstandige en wereldverbeterende jaren. De kringen waarin ik verkeerde verketterden mijn Neisblad, het werd de Telegraaf van het Noorden genoemd. Want, de krant moest toch ook denken, vinden en uiteindelijk schrijven waar wij voor stonden?

We leven nu in 2009, in het digitale tijdperk. ’s Ochtends gaat de computer aan, en na een rondje http://www.dvhn.nl/ , http://www.oogtv.nl/ http://www.nos.nl/ en http://www.cnn.com/ ben je op de hoogte van de ‘latest developments.’ De papieren krant blijft vaak liggen en wordt hier in huize vaak vluchtig gelezen.
Tegenwoordig is het Neisblad een van de vele ‘nieuwszenders’, de monopoliepositie is weg. Vroeger moest je maar afwachten of een ingezonden brief geplaatst werd, tegenwoordig kan iedereen de krant een kopje kleiner maken op de eigen weblog of site. Na de dominee, de onderwijzer, de huisarts, de politie en de politiek is ook het Neisblad (definitief?) van zijn machtige voetstuk af gevallen. Het lezend volk moet gepaaid worden want de klant is nu Koning. Van oudsher heb ik diep respect voor het Neisblad en de worsteling van en mijn Krant van het Noorden zit me in dit digitale tijdperk niet helemaal lekker. Het is mooi om een beetje mee te toeteren op het web, en leuk om de nieuwsreus qua snelheid te verslaan als het om Beijum(er)nieuws gaat. Maar, help je als beunhaas, met al die andere bloggers en nieuwtjesbrengers in de stad, zo niet een beetje mee om het aloude nieuwsbolwerk met z’n échte ambachtschrijvers te slopen?
Regelmatig zie ik ‘verkopers’ bij Winkelcentrum Beijum staan die (het) Dagblad van het Noorden aan de man/vrouw proberen te brengen, zie foto. Toe, alsjeblieft, wordt abonnee. Wat een contrast met 45 jaar geleden. De ooit zo stabiele en onaantastbare reus is half gestruikeld, en hij smeekt het volk om hem weer overeind te trekken. Het eens zo onaantastbare en gezaghebbende Hazewinkelconcern trekt tegenwoordig bedelend door de straten van Groningen.
Naschrift: Dat laatste is wellicht wat al te dramatisch gesteld. Maar feit is dat praktisch álle papieren kranten in zwaar weer zitten door de digitale revolutie. Wat vindt u als digitale lezer van deze ontwikkelingen? Beijumnieuws@online.nl

6 opmerkingen:

Frank zei

Is dit Beijumnieuws? Of Noordnieuws.
Ben wel met je eens, kranten gaan het onderspit delven en dit is ook zonde.

Kees Huizenga zei

Een prachtige, reflecterende column, Johan.

In Stadskanaal/Wildervank, waar ik ben opgegroeid, lazen we Trouw en de Noord-Ooster. Soms ook het Nieuwsblad van het Noorden (NvhN). Ik heb het over de jaren zestig. Mijn vader was zeer lange tijd namens de ARP lid van de gemeenteraad van Wildervank. Ongeveer twee jaren raadslid van de gefuseerde gemeente Stadskanaal (1968-1970). Zijn foto stond redelijk vaak in de krant. Mede vanwege het feit dat hij medeoprichter van het Refaja Ziekenhuis van Stadskanaal was. Samen met de heer Grietinus Zwartsenberg.

Daarnaast was er de Winschoter Courant, die de naam had "rood" te zijn, gegeven de dominantie van de PvdA en de CPN in Winschoten e.o.
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Winschoter_Courant
En: http://www.winschoterarchief.nl/cms/index.php/winschoter-courant (met mooie oude foto’s)

Er was tevens nog de Nieuwe Provinciale Groninger Courant. T/m 31 december 1964.
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Provinciale_Groninger_Courant

Ik betreur het dat er niet twee noordelijke dagbladen zijn, die elkaar om het nieuws beconcurreren. Het Groninger Dagblad en het Nieuwsblad van het Noorden zijn in april 2002 opgegaan in het Dagblad van het Noorden (DvhN). Een grote noordelijke nieuwsmoloch, die een grote invloed heeft op onder meer de uitzendingen van OOG TV, OOG Radio en RTV Noord.

De verslagen van de vergaderingen van de Groninger gemeenteraad (inclusief de raadscommissies) van het DvhN vind ik ronduit slecht. Tijdens de aparte uitgaven van het Groninger Dagblad en het NvhN was de verslaggeving van de Groninger politiek veel beter. Gelukkig is er nu de Groninger Internet Courant ( www.gic.nl ). Als aanvulling op het DvhN. Samen met de vertrouwde Groninger Gezinsbode met veelzijdig gemeentelijk nieuws.
Zie: http://www.groningergezinsbode.nl/

Het is juist: het Internet heeft de invloed van de schriftelijke editie verminderd, maar het nieuws van Internet belandt op zijn beurt wel weer in de dagbladen. Vaak uitgebreider en meer genuanceerd.

Het voordeel van het Internet is de snelheid ervan. De verdieping van het nieuws zie ik evenwel met dankbaarheid terug in de schriftelijke edities. Met name in de kwaliteitskranten Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Kortom: het beeld is gemengd. Het Internet zou ik anderzijds niet willen missen.
Dit geldt ook voor het prachtige Beijumnieuws: de alerte Tierelier van Beijum. Binnenkort ontvang je een donatie, Johan.

Karin zei

Ik lees hier wel eens fouten en de gramatica kan beter en [professioneler. Maar zo'n goedkope en leuke wijksite, waar vind je nou zoiets?

Anoniem zei

Mooi geschreven, eigenlijk een ode aan de krant. Wat betreft de beroepsschrijvers: old soldiers never die.

karin.p, zei

Ik zie en stoor me niet aan fouten, en deze site superrr financieel heb ik het niet breed helaas maar ik doe een duit in het zakje door af en toe een tip te mailen :-)
en over dvhn laat ik me maar niet meer uit :-P

Anoniem zei

Als je een tijdje kranten leest dan zie je het patroon van de herhaling, de hype enz.

Dan is een krant leuk ter vermaak, maar ga beter eens een tijdje reizen, en stap uit je bekende wereld.

Pas dan weet je wat er in de wereld te koop is.