zondag 30 augustus 2009

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (2)

Zweefvliegen
Veel mensen schrikken als er in hun directe omgeving een "wesp" vliegt. Vaak worden allerlei min of meer geel-zwarte insecten aangezien voor een wesp en een wesp kan gemeen steken. Nou valt dat steken wel mee, zeker als we niet vervelend doen tegen die wesp. Maar lang niet alle "geel-zwarte" insecten zijn wespen. Het kan bijvoorbeeld ook een zweefvlieg zijn. Maar ook niet alle zweefvliegen zijn geel-zwart. De natuur is zeer gevarieerd en vooral heel erg interessant. Zweefvliegen zijn er vele soorten, in de Benelux alleen al komen ruim 300 soorten voor. Wespen hebben twee nogal lange sprieten op hun kop, bij bijen zijn deze sprieten korter en zweefvliegen hebben geen sprieten. Misschien wel het belangrijkste kenmerk van een zweefvlieg is de "valse ader" op de vleugels, maar dat is bij een levende (bewegende) zweefvlieg lastig te controleren kenmerk.
Zweefvliegen zijn actieve vliegen die voortdurend heen en weer schieten en zo af en toe eventjes "bewegingsloos" in de lucht blijven staan. Ze maken daarbij zo'n 300 vleugelslagen per seconde. Het zijn trouwe bezoekers van bloemen en ze voeden zich met nectar en andere plantensappen. Ze zuigen het voedsel op met hun snuitachtige monddelen. Net als veel andere insecten zijn zweefvliegen belangrijke bestuivers.
Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar, maar de oplettende kijker kan het verschil zien. Mannetjes hebben grote ogen die elkaar in het midden raken of bijna raken. Vrouwtjes hebben aanzienlijk kleinere ogen en ze staan veel verder uit elkaar.

Foto + tekst: Luit Staghouwer
(Klik de foto groter voor een optimaal resultaat. Deel 1 werd vorige week zondag geplaatst,JF)

Geen opmerkingen: