maandag 12 januari 2009

GELUKKIG, DRIEK VAN WISSEN WORDT AFGELOST

Ik ben een grote fan van de weblog van Gerrit Komrij, genaamd Lucifer in het hooi. Kijk hiervoor op http://komrij.blogspot.com/ en lees zijn geweldige tirade tegen de komende verkiezing van de nieuwe Dichter, en de hele NPS-kermis er omheen. Hij was de eerste Dichter des Vaderlands en voor mij persoonlijk was het een échte. Op 28 januari komt er een einde aan het jarenlange treurniswekkende gerijmel van stad Groninger "dichter" Driek van Wissen. Het is een persoonlijke smaak, ik las zijn gerijmel in het Dagblad van het Noorden altijd hoofdschuddend. Volgens mij hadden kinderen van groep 8 van basisscholen uit Beijum ook elke week wel zo'n gedicht in kunnen leveren. Het niveau was vast niet lager geweest in dat geval. Het heeft niet veel met Beijum te maken maar het moest me even van het hart.Vandaag bericht de site van het Dagblad:

Dichters willen Bruinja als nieuwe Dichter des Vaderlands
Zo'n driehonderd dichters, schrijvers en literaire organisaties in Nederland en België willen Tsead Bruinja als de nieuwe Dichter des Vaderlands. Dat blijkt uit een steunlijst met namen die in Amsterdam is bekendgemaakt.
Het inspireerde me tot het maken van een afscheidsgedicht voor simpele Driek. Geschreven in anderhalve minuut. Wie ziet het verschil met een échte Driekje?

Groningen lachte zich vaak meewarig een kriek
Om het simpele, tenenkrommende en weeïg makende gerijmel van Driek
Nee, niet om zijn "spitsvondigheid" of zijn "humoristisch" niveau
De schamele rijmpjes waren gewoon té minderwaardig en zozo

Gelukkig nemen we afscheid van de bejaarde Idols-dichter van Wissen
Zijn infantiele geneuzel en "intelligentie" zal niemand missen.

http://www.kb.nl/dichters/actueel/verkiezingen_2009-2012.html

Naschrift op 13 januari: ik krijg reacties omdat de toon wat hard en respectloos zou zijn t.o.v. van Wissen. Dat snap ik. Echter bedenk dat ik de persoon van Wissen niet ken. Ik schrijf over de functionaris van Wissen en over zijn brouwsels. Het is een persoonlijke mening, ik schrijf niet over de mens Driek van Wissen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zomaar kwam ik dit vandaag tegen. Ik moet zeggen dat het niveau van Van Wissen een stuk hoger ligt dan dit broddelwerkje. Bedenk hierbij dat ik de persoon Van Wissen ook niet ken. Of de persoon Fehrmann.